Ελεγκτική Υπηρεσία: Αρχίζει ξανά η έρευνα για τα «χρυσά» διαβατήρια

Όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με αίτημα την κατάθεση του καταλόγου όλων ανεξαιρέτως των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι σήμερα. Ανέφερε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ήδη έχει σχεδιάσει τη μεθοδολογία την οποία θα ακολουθήσει, προσθέτοντας ότι θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, πτυχές οι οποίες αφορούν τα δημόσια έσοδα και ενδεχομένως δεν έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την Ερευνητική Επιτροπή. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, θα εξεταστεί κατά πόσο οι επενδυτές διατήρησαν την κατοικία την οποία είχαν δηλώσει ότι αγόρασαν, αν η κατοικία κατασκευάστηκε στην πράξη και δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά, αν έγινε η μεταβίβαση, κάποια φορολογικά θέματα όπως το χειρισμό του ΦΠΑ του 5% κτλ.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2019, αλλά διακόπηκε κυρίως λόγω της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα μετά το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις αλλά και τριβές μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Επισημαίνεται επίσης ότι η Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελείται από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ανώτατων ελεγκτικών ιδρυμάτων των 27 κρατών-μελών, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο επέμεινε στη θέση της.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραχωρηθούν τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.