Ελεγκτική Υπηρεσία: Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δραστηριοποιούνται και σε ιδιωτικές εταιρείες

3.700 δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι 1.300 του ευρύτερου δημόσιου τομέα διαπιστώθηκε ότι συμμετέχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε ως διευθυντές, είτε ως γραμματείς ή μέτοχοι, δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση, διεξήχθη έρευνα ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής αφού με βάση τους σχετικούς νόμους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα απαγορεύεται ρητώς να μετέχουν στη διοίκηση ή να απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή να κατέχουν μετοχές τους, εκτός κι αν εξασφαλίσουν άδεια από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια έρευνας η οποία ζητήθηκε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, βρέθηκε ότι από τον δημόσιο τομέα, 1.900 άτομα έχουν μετοχές και 900 είναι διευθυντές και γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρίες και άλλοι 200 είναι διοικητικοί σύμβουλοι.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρόσθεσε, βρέθηκαν 535 να κατέχουν μετοχές, 321 να είναι διευθυντές και 301 να είναι γραμματείς.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι στους διευθυντές των τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας έχουν σταλεί οι αριθμοί ταυτότητας των εμπλεκομένων για τα περαιτέρω, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και για τους ημικρατικούς οργανισμούς εντός των ημερών.

Πρόσθεσε ότι δεν έμεινε έξω ούτε εργαζόμενος στην Ελεγκτική Υπηρεσία ο οποίος ενέγραψε ιδιωτική εταιρία χωρίς να δηλώσει ότι ήταν δημόσιος υπάλληλος.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν περίπου 123 αιτήσεις και δόθηκαν 100 άδειες από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.