Ελεγκτική Υπηρεσία: Έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2014 ο εσωτερικός έλεγχος από την Κυβέρνηση

Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επισήμανε ο Μάριος Πετρίδης, τονίζοντας ότι έχει πληγεί από τη μη απρόσκοπτη πρόσβαση στα στοιχεία του επενδυτικού προγράμματος.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή στην διερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουν οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας εκ μέρους του ΚΥΠΕ, τότε  θα δοθούν στη δημοσιότητα οι ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν στην επιτροπή από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμα και μια λέξη να λείπει από μια πρόταση, μπορεί να αλλάξει το όλο περιεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι έπρεπε να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος σε όλα τα Υπουργεία αλλά δυστυχώς όπως είπε αυτά παραπαίουν με εξαίρεση το Υπουργείο Μεταφορών. Σημείωσε ότι το μέτρο για ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου που εξήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της διαφθοράς έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2014, λέγοντας ότι η Τρόικα είχε βάλει αυστηρές ρήτρες για τον εσωτερικό έλεγχο που έπρεπε να ήταν σε ισχύ. Όπως είπε, όλα τα άλλα υπουργεία είναι υποστελεχωμένα. Ανέφερε ως παράδειγμα το Υπουργείο εργασίας λέγοντας ότι υπάρχει ένα άτομο που έχει μισά καθήκοντα στο τμήμα που έχει αποσπαστεί και μισά καθήκοντα για εσωτερικό έλεγχο.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση για σύσταση δημόσιας ακεραιότητας. Όπως είπε υπάρχει εξωτερική παρακολούθηση και μοιάζει λίγο με την ομάδα της GRECO της Ευρώπης. Τόνισε ωστόσο ότι η συμμετοχή της Κύπρου είναι προαιρετική καθώς δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Στο μεταξύ, ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία χαιρετίζει μεν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για πάταξη της διαφθοράς, αλλά όπως είπε θα αναμένουν να δουν την εφαρμογή τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.