Ελεγκτική Υπηρεσία: Ετοιμότητα για «ξεσκόνισμα» του συμβολαίου της Hermes με το κράτος

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα διερευνήσει γιατί δεν ζητήθηκαν προσφορές και από άλλους ελεγκτικούς οίκους»

Ετοιμότητα να ξεσκονίσει το συμβόλαιο της Hermes με το κράτος εκφράζεται από μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις στη Βουλή για την παράνομη υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Οίκου PWC, για διενέργεια μελέτης για το κατά πόσον δικαιολογείται το ύψος των αποζημιώσεων που ζητά η Hermes για τη διαχείριση των κυπριακών αεροδρομίων πριν η Επιτροπή Οικονομικών αποδεσμεύσει το κονδύλι.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι εάν ο υπουργός Μεταφορών θεωρεί ότι υπήρξε διαρροή προς την Hermes του προσχεδίου της Έκθεσης της Ελεγκτικής για το Υπουργείο Μεταφορών, τότε θα πρέπει να διατάξει έρευνα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν βλέπει να υπάρχει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε αυτή την επικοινωνία.

Χαρακτήρισε παράνομη την υπογραφή συμβολαίου με τον ελεγκτικό οίκο από τον Ιούλη, καθώς το κονδύλι δεν είχε ακόμη αποδεσμευτεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι η προκήρυξη πιστώσεων προϋποθέτει την αποδέσμευση του κονδυλίου από τη Βουλή.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα διερευνήσει γιατί δεν ζητήθηκαν προσφορές και από άλλους ελεγκτικούς οίκους.

Όσον αφορά την Hermes, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση του συμβολαίου της που λήγει το 2031 για άλλα έξι χρόνια, έναντι αποζημιώσεων για την περίοδο Covid.

Υπενθύμισε ότι η Hermes θα έπρεπε από το 2018 να είχε ξεκινήσει τη 2η φάση επέκτασης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Σημείωσε επίσης ότι εκκρεμούν οι αποζημιώσεις που ζητά η Hermes για τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, καθώς και μια
υπερπληρωμή 15 εκατομμυρίων λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων που έκανε η εταιρεία.

Ωστόσο σημείωσε η εταιρεία δικαιούτο να διεκδικήσει το συγκεκριμένο πόσο σε περίοδο 30 ημερών, πράγμα που δεν έκανε. Είναι επίσης σοβαρό, σημείωσε, το τι έχει συμφωνηθεί και προφορικά μεταξύ Κυβέρνησης και Hermes.

Ο κ. Πετρίδης, επισήμανε πως το καθησυχαστικό είναι ότι όλα αυτά πρέπει να τύχουν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Α.Καυκαλιάς: Η Βουλή απέρριψε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για αποδέσμευση του κονδυλιού – Η Κυβέρνηση λειτούργησε παράνομα

Η Βουλή μετά από όσα κατήγγειλε ενώπιον της ο Γενικός Ελεγκτής απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση του κονδυλίου των 192 χιλιάδων ευρώ που αφορά μελέτη από ελεγκτικό οίκο στη βάση της οποίας θα κριθεί αν θα πληρωθούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς την Hermes, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι το σώμα θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος.

Τόνισε ότι είναι παράνομη η υπογραφή της σύμβασης με τον ελεγκτικό οίκο πριν αποδεσμευτεί το κονδύλι από τη Βουλή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσφύγει νομικά εναντίον της κυβέρνησης καθώς οι υπογραφές στο συμβόλαιο είναι επίσημες.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε παράνομα και πρέπει να λογοδοτήσει.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει και άλλα μαγικά από μέρους της κυβέρνησης για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις».

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μεσολάβησε για να δοθεί σε άλλο ελεγκτικό οίκο η διαδικασία ελέγχου και επίσης γιατί χειρίστηκε το θέμα το Υπουργείο Οικονομικών και όχι το Υπουργείο Μεταφορών.

Κατήγγειλε επίσης ότι αρχικά είχε αποδεσμευτεί από τη Βουλή κονδύλι 90 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε σε άλλο ελεγκτικό οίκο και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά πετάχτηκαν στην ουσία αφού η όλη διαδικασία δόθηκε σε άλλο οίκο.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη σύμβαση του κράτους με την εταιρεία.

Σ.Παπαδούρης: Προσπάθησαν να ακυρώσουν την Επιτροπή Οικονομικών

Προσπάθησαν να ακυρώσουν την Επιτροπή Οικονομικών και την ευχέρεια της να αποδεσμεύσει ένα κονδύλι, γεγονός που δεν πρέπει να επιτραπεί καθώς θα μπορούν μετά όλα τα Υπουργεία να αγνοούν τη Βουλή, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης.

Τόνισε επίσης ότι η Βουλή δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Hermes ζητά υπέρογκα ποσά ως αποζημιώσεις από το κράτος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζονται πολλά ποσά».

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ακόμη ότι η Βουλή θα εξετάσει τη σύμβαση με την Hermes για να διαπιστωθεί κατά πόσον η εταιρεία να μπορεί ζητήσει αποζημιώσεις.

Τόνισε ότι τα αεροδρόμια αποτελούν δημόσιο πλούτο και ότι είναι χώροι οι οποίοι επιφέρουν σημαντικά έσοδα. Υπέδειξε ότι από το 2031 η Hermes θα έχει υπερκέρδη και περίπτωση που το συμβόλαιο της επεκταθεί, αυτό θα σημαίνει ζημιά για το κράτος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy