Ελεγκτική Υπηρεσία για διαβατήρια: Ελλιπής ενημέρωση Βουλής, το Υπουργικό αγνοούσε σημειώματα

Αδυναμία σε όλη την πορεία εξέτασης αιτημάτων επενδυτών για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, εντοπίζει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία τονίζει ότι δεν λαμβάνονταν υπόψιν πάντα οι παρατηρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στον Άστρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι εξετάστηκε ο χειρισμός των αιτήσεων από το στάδιο υποβολής του σημειώματος στον Υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Γενικού Διευθυντή, και κατά πόσον αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι εξετάστηκαν δύο θέματα: κατά πόσον η πρόταση που ετοίμαζε ο Υπουργός Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ορθή και πλήρης και κατά πόσον το Υπουργικό Συμβούλιο λάμβανε δεόντως υπόψιν τα όποια ευρήματα υπήρχαν στο σημείωμα του Υπουργείου.

Όπως είπε κάποιες φορές λαμβανόταν υπόψιν και κάποιες όχι. Ο Μάριος Πετρίδης επανέλαβε ότι προκύπτει λανθασμένη και ελλιπής ενημέρωση και της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, είδε οριζόντια όλες τις σχεδόν 3.500 παραχωρήσεις διαβατηρίων. Είπε πως εξέτασαν δύο περιόδους, αυτή που κάλυπτε τους όρους εντολής της Επιτροπής Νικολάτου και μετά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής βρέθηκαν και τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτοί συνέχιζαν να ικανοποιούν τα κριτήρια.

Διαπίστωσαν ακόμη, αν υπήρξε απώλεια φορολογικών ή άλλων εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Αυγούστου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy