Ελεγκτική Υπηρεσία: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε εμπόδια, η νέα ακόμη χειρότερα»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγγέλλει ΠτΔ, ΥΠΑΜ και Γενικό Εισαγγελέα και προσφεύγει σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς

Τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ του απερχόμενου Υπουργού κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και του νέου Υπουργού κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, Λευκωσία 3 Μαρτίου 2023.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση μάς παρεμπόδισε προσωρινά στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, μας αρνείται μόνιμα τον έλεγχο σε θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού», κατήγγειλε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας το αίσθημα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία ότι η νέα κυβέρνηση είναι παραλλαγή της προηγούμενης. 

Κατήγγειλε μάλιστα ονομαστικά τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα και άφησε σαφείς αιχμές και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη. Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο μηχανισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την «ταχεία παρέμβαση σε χώρες στις οποίες απειλείται η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο για το θέμα του κράτους δικαίου, καθώς και στην Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφορμή για την πιο πάνω εξέλιξη αποτέλεσε το γεγονός ότι «ο νέος Υπουργός Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον ΠτΔ, αποφάσισε να αρνηθεί» -όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση- να δώσει στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με υπό διερεύνηση καταγγελία ότι γόνοι κρατικών αξιωματούχων και επώνυμων οικογενειών υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά σε ευνοϊκά και προνομιακά πόστα (π.χ. κάνουν τον καφετζή του υπουργού, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί παράρτημα της Λέσχης Αξιωματικών) με αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξημένες δαπάνες για το κράτος, αφού το κενό καλούνται να το αναπληρώσουν ΣΥΟΠ. Αναφέρεται μάλιστα ότι «από τον έλεγχο επηρεάζεται κρατικός αξιωματούχος και εν ενεργεία υπουργός», καθώς και ότι «υιός κρατικού αξιωματούχου ολοκλήρωσε τη θητεία του τον Σεπτέμβριο του 2022 και αμέσως μετά τον διαδέχθηκε ο πρώτος εξάδελφός του».

Όπως αναφέρεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Παρά ταύτα, προστίθεται, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «δεν διαπιστώνει επαρκή θεμελίωση του αιτήματος (της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) για πρόσβαση στα ζητούμενα στοιχεία». Δηλαδή, ο Γενικός Εισαγγελέας «αποφάσισε να ενεργήσει ο ίδιος ως ελεγκτική Αρχή […] υποκαθιστώντας τη δική μας κρίση, πράγμα που θεωρούμε ανεπίτρεπτο», σημειώνεται.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy