Ελεγκτική Υπηρεσία: «Καμπανάκι» για το δημόσιο χρέος – Μαζεύτηκαν πολλά για το 2028

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου μπορεί να είναι βιώσιμο λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη, ωστόσο το υψηλό του επίπεδο εξακολουθεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς η πορεία του μπορεί να εκτροχιαστεί από πιθανούς κλυδωνισμούς, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της για τον έλεγχο του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι εντοπίζεται «πιθανό σημείο αυξημένου κινδύνου γύρω στο 2028, όταν πολύ υψηλά ποσά του χρέους καθίστανται πληρωτέα (λήξεις 2,73 δισ. ευρώ) και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν».

Όπως αναφέρεται το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, από 66% του ΑΕΠ το 2011, σε 119% το 2020, κυρίως λόγω του μνημονίου και των αποφάσεων της κυβέρνησης για το Συνεργατισμό.

Ζητά εμπλοκή της Βουλής στο διορισμό προϊσταμένου του ΓΔΔΧ

Εν τω μεταξύ η Ελεγκτική Υπηρεσία θέτει θέμα διαφάνειας στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ενώ ζητά επίσης τη συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής του προϊσταμένου του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Συγκεκριμένα εισηγείται «οι πολιτικές αποφάσεις του Υπουργού να καταστούν πιο διαφανείς και πολιτικά ελέγξιμες, με μεγαλύτερη εμπλοκή (υπό μορφή ενημέρωσης ή λήψης έγκρισης, ανάλογα με την περίπτωση) του Υπουργικού Συμβουλίου και σε ορισμένες περιπτώσεις της Βουλής, ιδίως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις του Υπουργού θα αφίστανται των εισηγήσεων του ΓΔΔΧ». Ζητά επίσης «να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ΓΔΔΧ και ιδίως του προϊσταμένου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος οι εισηγήσεις του ΓΔΔΧ προς τον Υπουργό να επηρεάζονται από πολιτικές πιέσεις».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy