Ελεγκτική Υπηρεσία: «Κόλπα» από εταιρείες για να διαφεύγουν του φόρου εισοδήματος

Εταιρείες κάνουν κόλπα για να διαφεύγουν του φόρου εισοδήματος μεταφέροντας ποσά από μια μητρική σε θυγατρική ή το αντίστροφο, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Για παράδειγμα, είπε, μια θυγατρική εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη μητρική εταιρεία.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν εταιρείες που είναι γραμμένες στον ΦΠΑ αλλά δεν έχουν φορολογικό φάκελο.

Όπως ανέφερε, δεν υπήρχε μηχανογραφική επικοινωνία μεταξύ ΦΠΑ και του τμήματος φορολογίας. Εδώ και 4 χρόνια, πρόσθεσε, υπάρχει σχετική σύσταση από την Ελεγκτική Υπηρεσία και εξέφρασε την ευχή την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει το νέο λογισμικό σύστημα που θα επιτρέπει την επικοινωνία των δυο τμημάτων.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι γενικότερα θα πρέπει να μπορούν συμψηφιστούν οφειλές των πολιτών ή εταιρειών στα κυβερνητικά ταμεία και να χρησιμοποιούνται για εξόφληση τους από επιστροφές του φόρου εισοδήματος.

Όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά σωματεία, ανέφερε ότι ενώ έχει γίνει κάποιο πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών τους, αυτό δεν εφαρμόζεται, προσθέτοντας ότι τα σωματεία αυτά χρωστούν και πολύ μεγάλα ποσά στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Τμήμα Φορολογίας: Σημαντικό μέρος των οφειλόμενων φόρων αναμένεται να εισπραχθεί

Σημαντικό μέρος των οφειλόμενων φόρων αναμένεται να εισπραχθεί, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ η λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου, σχολιάζοντας την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ανέφερε μάλιστα ότι το ποσό των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ αφορά συσσωρευμένους φόρους πέραν των 30 ετών και όχι των τελευταίων δυο ή τριών ετών.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν μπορούν όλες οι οφειλές να εισπραχθούν από εταιρείες που έκλεισαν ή έφυγαν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να εντοπιστούν, ή από πτωχεύσαντες, ή από αποβιώσαντες που δεν έχουν περιουσία. Το ποσό που δεν μπορεί να εισπραχθεί, είπε, ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο.

Εξήγησε ότι το τμήμα ενημερώνει τους οφειλέτες και παρέχει κίνητρα ληξιπρόθεσμων οφειλών για το ΦΠΑ για να εισπραχθούν οι φόροι.

Ανέφερε επίσης ότι εκεί όπου μπορεί να γίνει ποινική δίωξη η είσπραξη είναι πιο εύκολη, ενώ όπως είπε, μπαίνουν μέμο για εμπράγματες περιουσίες και δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί.

Πρόσθεσε ότι είναι και θέμα ποινικής δίωξης αλλά και άλλων εργαλείων όπως η βελτίωση των μηχανογραφικών συστημάτων που είναι σε εξέλιξη στο Τμήμα Φορολογίας.

Όσον αφορά τις επιστροφές φόρων είπε ότι είναι σε εξέλιξη η εξέταση των φόρων για το 2016. Υπενθύμισε ότι η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2021 για όσους έχουν μεικτό φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 19,500 ευρώ.

Μέχρι σήμερα,  ανέφερε η κ. Ιωάννου, είμαστε στο 93 % υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Γιώργος Λουκαΐδης: Η Κυβέρνηση πρέπει να έρθει με προτάσεις στη Βουλή για ενίσχυση του Τμήματος Φορολογίας

Η κυβέρνηση πρέπει να έρθει με προτάσεις στη Βουλή για την ενίσχυση του τμήματος φορολογίας με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Θα έπρεπε, τόνισε, να υπάρχει πρώτα από όλα πολιτική βούληση για αυτά τα πολύπλοκα και σύνθετα νομικά ζητήματα από πλευράς κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έρθει με προτάσεις και εισηγήσεις για την ενίσχυση του οπλοστασίου του τμήματος φορολογίας ώστε να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι αντί να μειώνονται οι ανείσπρακτοι φόροι αυξάνονται, σημειώνοντας και την ανάγκη να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι από το Τμήμα Φορολογίας.

Γιώργος Σολωμού: Υποχρέωση του κράτους να εισπράξει τους φόρους

Η υποχρέωση για καταβολή των φόρων υπάρχει όπως και η υποχρέωση του κράτους να τους εισπράξει, τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού.

Επισήμανε ότι υπάρχουν αυτοί που έχουν δυσκολίες και αυτοί που φοροδιαφεύγουν. Τόνισε ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να εμποδιστούν και η Βουλή είναι έτοιμη να το πράξει αυτό.

Όσον αφορά τους μεγαλοοφειλέτες στον φόρο εισοδήματος, ο κ. Σολωμού ανέφερε ότι υπάρχουν οι διαδικασίες και αυτοί μπορούν να εντοπιστούν και ακολούθως να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.