Με αφορμή/ Ορίζοντας

Έλενα Αγαθοκλέους: Μας κάνουν να νιώθουμε πως  δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι, δεν έχουμε θέση στην πόλη

Με αφορμή... το project 1100m μια mix media εγκατάσταση του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών MITOΣ στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό που παρουσιάζεται μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2022 η Έλενα Αγαθοκλέους μιλά στον Ορίζοντα:

Πώς θα χαρακτήριζες το project 1100m ως καλλιτεχνικό είδος; Πώς προέκυψε το όνομα;

Το project 1100m εκφράζεται ως μια mix media εγκατάσταση και συμπεριλαμβάνεται στις δουλειές του ΜΙΤΟΣ που χαρακτηρίζουμε ως community based, που σημαίνει για μένα την προσπάθεια να συνδεθούμε περισσότερο με την τοπική κοινότητα. Από το 2004 και την εμπειρία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου», πιο συνειδητά σχεδιάζω δράσεις μέσα από τις οποίες χρησιμοποιούμε την τέχνη ως εργαλείο για να συζητήσουμε επίκαιρα κοινωνικά θέματα, ενισχύοντας έτσι τον διάλογο.

Τα 1100m αφορούν στην πραγματική απόσταση από το Ξυδάδικο μέχρι τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, μέσω της ιστορικής οδού Αγίου Ανδρέου που αποτελεί ένα μικρόκοσμο του σημερινού κέντρου της Λεμεσού. Ένας περίπατος, που μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που καταναλώνουμε ασυνείδητα μέσα στην καθημερινότητα μας, οι οποίες εν τέλει μας επηρεάζουν αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Στο ΜΙΤΟΣ χρησιμοποιούμε την πρακτική του περίπατου/χάρτη, live ή ψηφιακού (όπως η δράση στο «Παραμάλι», οι «95 στάσεις», ο ψηφιακός περίπατος «Τουρκομαχαλλάς, διασχίζοντας την Ισμέτ Πασά», ο «Λογοτεχνικός περίπατος»), καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να αφουγκραστούμε, να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα την ταυτότητά μας ενώ παράλληλα γινόμαστε πιο συμπεριληπτικοί.

Με τα 1100m το βίωμα του περιπάτου αποτυπώνεται στους τοίχους του Ξυδάδικου.

Έχετε μεταφέρει ουσιαστικά την εμπειρία του Περίπατου στην πόλη μέσα στο Ξυδάδικο

Όντως, με τα 1100m το βίωμα του περιπάτου αποτυπώνεται στους τοίχους του Ξυδάδικου. Με τη χρήση της τεχνολογίας του υπολογιστή, με φωτογραφίες, video και γραφικά δημιουργείται ένας απρόβλεπτος, ψηφιακός χάρτης 12 μέτρων μέσα στον χώρο.

Ενώ παράλληλα, η έκθεση περιλαμβάνει επτά μόνιτορ με συνεντεύξεις ανθρώπων που δουλεύουν ή δραστηριοποιούνται στην οδό Αγίου Ανδρέου και οι οποίοι συζητούν τη δική τους εμπειρία. Τους οποίους φυσικά ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή τους, και με την ευκαιρία να αναφέρω τα ονόματά τους: η Ελίζα Αναστασίου Μιχαηλίδου, ο Αντρέας Μαργαρίτης, οι Harwinder Singh και Σάββας Θεοδώρου, οι Χάρης και Αντρέας Αχνιώτης, η Demma Ancheta, η Ελένη Σοφοκλέους και η  Άντρη Αντωνιάδου.

Πόσο καιρό πήρε να μαζευτεί και να ετοιμαστεί αυτό το υλικό;

Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία δεν μπορούσε να έχει ατζέντα ακριβώς, μόνο κάποιες βασικές γραμμές που έχουν να κάνουν με την προσέγγιση του θέματος. Οπότε χρειαστήκαμε χρόνο για συζήτηση, τη συλλογή και διαχείριση του υλικού, την επιλογή της αισθητικής και των ψηφιακών μέσων, το στήσιμο της έκθεσης. Κάποιοι μήνες εργασίας δηλαδή για την υλοποίηση του project.

Σε αυτού του τύπου δουλειές βεβαία, επίσης μας ενδιαφέρει να εξελίσσουμε τη μεθοδολογία μας και να συνεργαζόμαστε με άλλα πεδία και επιστήμες. Για τα 1100m πολύ σημαντική ήταν η συνεργασία με τον κοινωνικό ανθρωπολόγο Θοδωρή Κούρο, ο οποίος διαθέτει ακαδημαϊκή γνώση, πρακτικά εργαλεία και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Επίσης, διατηρούμε τη συνεργασία με τον Χρίστο Γεωργίου, αυτή τη φορά για την κατασκευή του ψηφιακού χάρτη μέσα από την πολύτιμή για μας τεχνολογική εμπειρία και χιούμορ του. Ειδική αναφορά πρέπει της συνεργάτιδας μου Κωνσταντίνας Peter, η οποία συνεχίζει να έχει την ίδια ζωντανή περιέργεια για τη δουλειά που φτιάχνουμε. Στα 1100m ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της υλοποίησης του project με τις συνεντεύξεις και την εγκατάσταση και είμαι πολύ ευγνώμων βλέποντας τη φιλία και την επαγγελματική μας σχέση να μεγαλώνει.

Από τη μια, τα ψηλά κάγκελα μπροστά στην εκκλησία Αγία Νάπα και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και από την άλλη, οι ιδιώτες καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο ως μια προέκταση του μαγαζιού τους

Που επικεντρώθηκε η ματιά σας κατά τον περίπατο; Τι ψάχνατε, με τι ασχοληθήκατε;

Η δουλειά μας αποτελεί την πλατφόρμα μας για να θίγουμε κοινωνικά, πολιτικά ή άλλα θέματα. Τα 1100m επί της ουσίας διαπραγματεύεται το θέμα του δημόσιου χώρου, ένα πολύ επίκαιρό θέμα για τη Λεμεσό. Οι αποφάσεις και ο τρόπος που λαμβάνονται για πολύ σημαντικά ζητήματα μέσα στην πόλη, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με την αναβάθμιση του Δημόσιου Κήπου, μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι, δεν έχουμε θέση.

Στα 1100m με τον ψηφιακό χάρτη, θίγουμε με ένα πιο ποιητικό τρόπο θα έλεγα, τη σχέση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο. Από τη μια, τα ψηλά κάγκελα μπροστά στην εκκλησία Αγία Νάπα και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί στερείται από τους πολίτες η απόλαυση των προαυλίων. Και από την άλλη, οι ιδιώτες καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο ως μια προέκταση του μαγαζιού τους με τα τραπεζάκια, τις καρέκλες, τις γλάστρες κλπ.

Οι αποφάσεις και ο τρόπος που λαμβάνονται για πολύ σημαντικά ζητήματα μέσα στην πόλη, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με την αναβάθμιση του Δημόσιου Κήπου, μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι, δεν έχουμε θέση.

Τι καινούργιο ανακαλύψετε για τη γειτονιά σας, την πόλη γενικότερα και ποια (παγιωμένη) αντίληψη σας επιβεβαιώθηκε;

Αυτές τις μέρες έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε τα 1100m με το κοινό. Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και προβληματισμούς ακούσαμε για την πόλη και τον δημόσιο χώρο. Μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για συζήτηση. Πώς άραγε να αποκτήσουμε κουλτούρα της κοινωνίας των πολιτών και πώς να εκπαιδευτούμε ως πολίτες και ως θεσμοί για πιο δημοκρατικές και συμπεριληπτικές διαδικασίες;

concept, καλλιτεχνική επιμέλεια: Έλενα Αγαθοκλέους
επιστημονικός συνεργάτης: Θεόδωρος Κούρος, συνεντεύξεις – video, video art εγκατάσταση: Κωνσταντίνα Peter, γραφικά – κολάζ εγκατάστασης: Χρίστος Γεωργίου, μουσικό τοπίο: Αντρέας Ροδοσθένους, camera: Xριστίνα Παπακυριακού, τεχνική υποστήριξη: Mαρτίνος Θαλασσέτης, τεχνικός: Ευαγόρας Κασάπης, mastering ήχου: DOGYARD Studio, γραφιστικά: Αντώνης Μούσιης, προβολή: Λουκία Βασιλείου
παραγωγή: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών MITOΣ_2022

 13 – 19 Οκτωβρίου 2022

18:00 – 22:00

  • Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036 Λεμεσός
  • (+) 99 985232, (+) 97 879793
  • mitos.org.cy
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy