«Αριστερός σημαίνει να νοιάζεσαι και να παλεύεις για την κοινωνία στην οποία ζεις»

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥ: Οι Κύπριοι ξέρουμε τι πάει να πει προσφυγιά και δεν μένουμε απαθείς στο δράμα που συντελείται δίπλα μας

Συνέντευξη στον  Νικόλα Νικόλα

To success story της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ είναι απόλυτα συνυφασμένο με αυτό των λίγων και των προνομιούχων, επισημαίνει σε συνέντευξή της στη «Χ» το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και υποψήφια στην επαρχία της Κερύνειας για τις βουλευτικές εκλογές, Ελένη Μαύρου. Τονίζει ότι το πραγματικό success story της κυβέρνησης είναι αυτό της λιτότητας, της φτώχειας, της αύξησης της ανεργίας, της μιζέριας, των κοινωνικών παντοπωλείων, της ασυδοσίας της αγοράς και της εκμετάλλευσης. Ως προς το Κυπριακό, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι ενόψει και εκλογών, ορισμένοι επιλέγουν συνειδητά να κάνουν το άσπρο μαύρο για να σκοτώσουν κάθε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ άλλοι καλλιεργούν την εντύπωση ότι «αύριο το πρωί» το Κυπριακό θα είναι λυμένο. Η Ε. Μαύρου τονίζει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα κριθεί η στάση της Αγκυρας στα θέματα εξωτερικής πτυχής και εκεί θα φανεί πόσο κοντά είμαστε πραγματικά σε λύση. Μιλά ακόμη για το προσφυγικό δράμα και την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

Βρισκόμαστε ταυτόχρονα και πολύ κοντά και πολύ μακριά στη λύση του Κυπριακού, με την έννοια ότι έχει διανυθεί μεν σημαντική απόσταση σε κάποια θέματα και αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα που είτε δεν έχουν συζητηθεί, ιδιαίτερα εκείνα στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία, είτε έχουν συζητηθεί, αλλά το χάσμα απόψεων παραμένει μεγάλο. Είναι σημαντικό λοιπόν οι δύο ηγέτες να επικεντρωθούν στα κύρια. Αν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια, τότε τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα.

Το ΑΚΕΛ αναφέρεται συχνά στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Θεωρείτε ότι είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Παρά τη δαιμονοποίηση των συγκλίσεων από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων και των σημερινών κυβερνώντων, πιστεύω ότι την περίοδο διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ καλύψαμε ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τυχαίο που οι συγκλίσεις των δύο είναι η βάση πάνω στην οποία σήμερα στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος ίσως να μη βοήθησε καθώς στο μεταξύ αναδείχθηκε στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ο Ερογλου επαναφέροντας απαράδεκτες θέσεις. Χάσαμε χρόνο και μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη επειδή δίσταζε να υιοθετήσει τις συγκλίσεις, δισταγμός που μας κόστισε τη χειρότερη ίσως έκθεση Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την ώρα μάλιστα που το Μπαρμπαρός έκανε έρευνες στο νότιο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Ελπίζω, όμως, τώρα να προχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα.

Τι ρόλο εκτιμάτε ότι θα διαδραματίσει το Κυπριακό κατά την προεκλογική περίοδο;

Ενόψει εκλογών φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει το παιχνίδι εντυπώσεων. Ορισμένοι επιλέγουν συνειδητά να κάνουν το άσπρο μαύρο για να σκοτώσουν κάθε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αλλοι να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι αύριο το πρωί το Κυπριακό θα είναι λυμένο. Είναι πεποίθησή μου ότι η πλειονότητα των Κυπρίων θέλει να δει λύση του Κυπριακού το συντομότερο, είναι λάθος όμως την επιθυμία και την προσδοκία μας να την μετατρέπουμε σε διακήρυξη.

Ωστόσο, είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα φανεί πόσο κοντά είμαστε πραγματικά. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία στα ζητήματα της εσωτερικής, θα συζητήσουμε τα θέματα της εξωτερικής πτυχής. Εκεί θα απαντηθεί και το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να κινηθεί με τρόπο τέτοιο που να συναντήσει και να ικανοποιήσει τις ανησυχίες και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι οι εξαγγελίες προθέσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Η έξοδος από το μνημόνιο συνοδεύεται με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τελικά ποιο είναι το success story της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ;

To success story της κυβέρνησης αυτής είναι απόλυτα συνυφασμένο με αυτό των λίγων και των προνομιούχων. Αυτών που είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται εκμεταλλευόμενοι την κρίση. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, μέσα από την απελευθέρωση των ωραρίων, μέσα από κάθε πολιτική της, στόχο έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων και όχι του κοινωνικού συνόλου.

Τώρα αν μιλάμε για το πραγματικό success story της κυβέρνησης, είναι αυτό της λιτότητας, της φτώχειας, της αύξησης της ανεργίας, της μιζέριας, των κοινωνικών παντοπωλείων, της ασυδοσίας της αγοράς, της εκμετάλλευσης. Είναι το success story της νέας γενιάς των 500 ευρώ όπου δουλεύει 1 στους 2. Αντί όμως οι κυβερνώντες να δουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και να αλλάξουν τις πολιτικές τους, προκαλούν.

Μπροστά σε αυτή την κοινωνική κρίση, κάποιοι θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι όλοι είναι το ίδιο. Εσείς πώς απαντάτε;

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Η οικονομική κρίση δεν αποτυπώνεται απλά με αριθμούς, αλλά έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Και αυτή είναι η βασική μας αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα.

Το ΑΚΕΛ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο, στάθηκε είτε εντός Βουλής, είτε στο δρόμο, δίπλα στον μη προνομιούχο, δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση, δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στους άνεργους.

Αν πρέπει να πιστωθεί κάτι στο ΑΚΕΛ είναι ότι ούτε τώρα, με τη σημερινή διακυβέρνηση, ούτε στο παρελθόν, έμενε στη στείρα αντιπολίτευση, την κριτική και τη διαμαρτυρία. Υποβάλλουμε ολοκληρωμένες προτάσεις σε πολλά θέματα. Δεν λαϊκίζουμε ούτε χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Παραδεχόμαστε τις αδυναμίες και τα λάθη μας όταν τα κάνουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή λοιπόν την περίοδο, ο τόπος και η κοινωνία χρειάζονται ακόμα περισσότερο ένα δυνατό ΑΚΕΛ.

Πώς θα προσπαθούσατε να πείσετε ένα αριστερό ψηφοφόρο, που λέει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, να το πράξει και να στηρίξει το ΑΚΕΛ;

Υπάρχει απογοήτευση. Αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η «τιμωρία» του ΑΚΕΛ. Το γεγονός ότι σοβαρά πολιτικά θέματα κρίθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με μια-δυο ψήφους διαφορά, αποδεικνύει ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του.

Εξάλλου είμαι αριστερός σημαίνει πάνω απ’ όλα ότι νοιάζομαι για την κοινωνία στην οποία ζω και ότι παλεύω για να αλλάξω όσα με ενοχλούν – την αδικία, την εκμετάλλευση και τη δυστυχία.

Η αποχή δεν είναι τίποτα άλλο από αποδοχή των καταστάσεων και αποφυγή κάθε προσπάθειας για αλλαγή. Αν δεν πάω να ψηφίσω αφήνω και την τύχη μου και αυτή του συνόλου στα χέρια και την απόφαση αυτών που θα ψηφίσουν και θα επιλέξουν τις πολιτικές και τους ανθρώπους που τις καθορίζουν. Αντίθετα η συμμετοχή είναι η ουσία τού να είναι κανείς αριστερός!

Η προσοχή σε επίπεδο ΕΕ είναι στραμμένη στην αντιπροσφυγική καταστολή. Πώς αξιολογείτε τη στάση των «28» στο προσφυγικό;

Η Ευρώπη θερίζει δυστυχώς αυτά που η δική της ηγεσία και η ηγεσία των ΗΠΑ έσπειραν στη Μέση Ανατολή και τη Συρία ειδικότερα.

Θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί είναι τα γεωστρατηγικά τους παιγνίδια στην περιοχή που δημιούργησαν τις ροές εκατομμυρίων προσφύγων. Θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί την ώρα που έπρεπε να ανοίξει τα σύνορα για να προσφέρει στους κατατρεγμένους καταφύγιο, αυξάνει συνεχώς τις δαπάνες για αστυνόμευση των συνόρων. Και όλα αυτά, όχι γιατί η Ενωση των 500 εκατομμυρίων δεν μπορεί να απορροφήσει 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά γιατί η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι ακροδεξιές αντιλήψεις έχουν αποκτήσει τρομακτικές πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η προσφυγιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κλειστά σύνορα, με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με την εξαθλίωση και την ξενοφοβία. Ούτε με τη μαζική επαναπροώθηση στην Τουρκία. Δεν υπάρχει πιο βάρβαρο πράγμα από τον πόλεμο.

Εκεί είναι που πρέπει να στραφεί η προσοχή και όχι απλώς στη διαχείριση των επιπτώσεών του. Διαφορετικά οι ευρωπαϊκές «αξίες» θα συνεχίζουν να βουλιάζουν στα λασπόνερα της Ειδομένης και να πνίγονται στη Μεσόγειο μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Ευαισθητοποιούνται οι Κύπριοι μπροστά στο δράμα των προσφύγων;

Εμείς οι Κύπριοι έχουμε βιώσει τον πόλεμο. Τον ξεριζωμό. Και ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά. Εκεί που είναι σήμερα αυτοί, κάποτε ήμασταν εμείς. Μπροστά σε αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται δεν μπορεί παρά κάθε άνθρωπος, πόσω μάλλον ένας πρόσφυγας και δη Κερυνειώτης, να καυτηριάσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση καθώς και την έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που τον συνοδεύει.


«Η Κερύνεια είναι πάντα κομμάτι του εαυτού μου»

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Κερυνειώτες;

Για μας που γεννηθήκαμε και αναγιωθήκαμε εκεί, η Κερύνεια θα είναι πάντα κομμάτι του εαυτού μας. Και η επιστροφή μας σε αυτή, στόχος ζωής. Αυτός ο στόχος ενώνει όλους εμάς τους Κερυνειώτες και οριοθετεί τις προσπάθειές μας για επανένωση του τόπου μας.

Προσωπικά, θεωρώ χρέος μου να δηλώνω «παρούσα» στους αγώνες αυτούς και διεκδικώ βουλευτική έδρα στην Κερύνεια για να συμβάλω όσο μπορώ στην επίτευξη του στόχου της επιστροφής. Ελπίζω ότι μαζί με τους υπόλοιπους Κερυνειώτες θα καταφέρω να ζήσω ξανά στον τόπο μου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy