Με αφορμή/ Ορίζοντας

Ελεονώρα Ρούσου: Να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη ζωτική ενέργεια της μουσικής δημιουργίας.

Με αφορμή… το φετινό Rialto Residency του World Music Festival η Ελεονώρα Ρούσου που καθοδηγεί το Παδικό Εργαστήρι «Παίζω, τραγουδώ και αυτοσχεδιάζω!» μιλάει στον Ορίζοντα:

Ποιος είναι ο σκοπός του εργαστηρίου Παίζω, τραγουδώ και αυτοσχεδιάζω! που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Rialto Residency;

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη ζωτική ενέργεια της μουσικής δημιουργίας. Μέσ’ από το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα μουσικά όργανα, αλλά και τα σώματά τους ως δημιουργικά μέσα για να αναπαράξουν, να συνθέσουν και να τραγουδήσουν ρυθμό, μελωδία και αρμονία.

τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα μουσικά όργανα, αλλά και τα σώματά τους ως δημιουργικά μέσα

Πόσο χρήσιμα είναι τέτοια εργαστήρια/ εκδηλώσεις για τα παιδιά;

Η σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός είναι πολύτιμες μεταγνωστικές δραστηριότητες που διευρύνουν τον κόσμο των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων) σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο. Προάγουν την επικοινωνία μέσα από έναν κοινό στόχο – τη δημιουργία – την εξεύρεση λύσεων, τη συνεργατικότητα, το αφούγκρασμα, την κατανόηση της διαφορετικότητας και του εαυτού και την ικανοποίηση του επιτεύγματος τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό.

Η αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στο επάγγελμα του καλλιτέχνη δεν είναι αντίστοιχα υποστηρικτική

Έχουμε μουσικά ταλέντα στην Κύπρο; Πόσο τα αξιοποιούμε και πόσο τους δίνουμε ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και εργασίας;

Η Κύπρος έχει πολλά μουσικά ταλέντα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Έχουν δημιουργηθεί ορχήστρες, χορωδίες, διαγωνισμοί, μουσικές κατασκηνώσεις στην χώρα μας, τα παιδιά συμμετέχουν σε συνέδρια και συναυλίες στο εξωτερικό και τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν μουσικούς από άλλες χώρες και να δημιουργήσουν σχέσεις, να αναπτυχθούν.

Η ζύμωση πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη δημιουργία εξαιρετικών μουσικών, ωστόσο, η αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στο επάγγελμα του καλλιτέχνη δεν είναι αντίστοιχα υποστηρικτική, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών που ζουν στην χώρα να αγωνίζονται για θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ παράλληλα μια άλλη μεγάλη μερίδα δεν επιστρέφει ποτέ, γιατί δεν βρίσκει προοπτική.

Η Κύπρος έχει πολλά μουσικά ταλέντα σε σχέση με τον πληθυσμό της

Από τη δική σας εμπειρία πόσο εύκολο είναι στην Κύπρο να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με τη μουσική;

Δεν είναι εύκολο να ασχολείται κανείς επαγγελματικά με τη μουσική στην Κύπρο, γιατί έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με υποβιβαστικές νοοτροπίες που αφορούν κυρίως στις συνθήκες εργοδότησης του. Θα ήταν πολύ βοηθητικό αν ο κρατικός μηχανισμός στήριζε το επάγγελμά μας με τη δημιουργία περισσότερων μουσικών φεστιβάλ, με χορηγίες για δισκογραφία, μουσική έρευνα και δημιουργία ιδιωτικών μουσικών συνόλων. Η μεγαλύτερη στήριξη, ωστόσο, του κρατικού μηχανισμού προς τον πολιτισμό είναι η άρση των άνισων όρων αυτοεργοδότησης, πράξη που θ’ αναβαθμίσει τον ρόλο των τεχνών γενικότερα στην καλλιέργεια των επόμενων γενεών.

Ποια είναι τα δικά σας επόμενα μουσικά σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Η δημιουργία είναι ο δικός μου τρόπος να υπηρετώ την τέχνη μου, έτσι αυτό τον καιρό συνθέτω μουσική για το πρώτο μου προσωπικό άλμπουμ με ορχηστρική μουσική και τραγούδια. Ο τίτλος αυτού, «Χαρά»! Οι συνθέσεις του άλμπουμ έχουν ως αφόρμηση τη μορφολογία και τις ανατροπές των συναισθημάτων και αντλούν επιρροές από τις μουσικές του κόσμου – τζαζ, λάτιν, βραζιλιάνικη, Ανατολικής Μεσογείου, κλασική, ποπ, σόουλ. Μαζί μου, επτά υπέροχοι μουσικοί που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και με τιμούν με την μουσικότητα και το ταλέντο τους. Ο δίσκος θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις πλατφόρμες περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

 Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

@ Θέατρο Ριάλτο – 10.00 – 12.00

Δωρεάν συμμετοχή- Κράτηση θέσεων www.rialto.com.cy
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy