Στο έλεος της Ευρώπης το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου

Για «αδιαφανείς διαδικασίες» έκαναν λόγο βουλευτές, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για αναπάντητα ερωτήματα 

 

Τα εμβόλια και οι ποσότητες που έλαβε και θα λάβει η Κύπρος βασίζονται αποκλειστικά στις συμφωνίες που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας. Τονίστηκε ότι καμία χώρα, η οποία συμμετέχει στις συλλογικές συμφωνίες της ΕΕ, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της. Μόνο σε περίπτωση που χώρα η οποία έμεινε εκτός συγκεκριμένου σχήματος θα μπορούσε να προχωρήσει με διμερείς συμφωνίες. Όπως λέχθηκε, η Κύπρος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ που θα της επέτρεπε να προχωρά με διμερείς συμφωνίες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επανέλαβαν ότι με βάση τη νομοθεσία, κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να διατεθεί αν δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως λέχθηκε, αν κάποια χώρα παραχωρήσει επείγουσα αδειοδότηση και κυκλοφορήσει προϊόν που δεν είναι εγκεκριμένο από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τότε αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη για όποιες επιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία απαλλάσσεται από τις ευθύνες. Ξεκαθαρίστηκε ότι η Κύπρος δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε τέτοια διαδικασία.

Με βάση τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, κατά το 2ο τρίμηνο του 2021, η Κύπρος αναμένεται να λάβει 830.000 δόσεις εμβολίων από τις υφιστάμενες συμφωνίες, την ώρα που αναμένεται να εμβολιαστεί ποσοστό τουλάχιστον 70% του πληθυσμού, έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μέλη της Επιτροπής αναφέρουν πως τα ερωτήματα που έχουν θέσει δεν έχουν απαντηθεί. Ζήτησαν, μάλιστα, όπως καλεστεί σε επόμενη συνεδρία ο Υπουργός Υγείας, ώστε να δοθούν εξηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τέθηκε σειρά ερωτημάτων, όπως με βάση ποια διαδικασία έγινε η επιλογή εμβολίων, εάν λήφθηκε υπόψιν η σχέση κόστους και χρόνου παράδοσης, εάν λήφθηκε υπόψιν η επιστημονική άποψη. Βουλευτές κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες». Στο επίκεντρο βρέθηκε και το εμβόλιο της AstraZeneca, με τους βουλευτές να ζητούν εξηγήσεις για το λόγο που η Κύπρος προμηθεύτηκε μεγαλύτερες ποσότητες από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο αποτυγχάνουν ώστε να εμβολιάσουν έγκαιρα το λαό». «Η ΕΕ», είπε, «δυστυχώς εκ των πραγμάτων απέτυχε παταγωδώς στα θέματα σχεδιασμού εμβολιασμού των λαών της Ευρώπης. Μαζί συμπαρέσυρε και τα εθνικά κράτη». Πρόσθεσε ότι «ο λαός αγωνιά και πληρώνει το κόστος της κρίσης», σημειώνοντας ότι «τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και τα κέρδη τους δεν πρέπει να τίθενται πάνω από την υγεία του λαού».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ταχύτατα. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, σημείωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να συνεχίσει να διερευνά την αγορά εμβολίων όπου αυτό είναι δυνατόν».

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy