Στο έλεος της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι

Toυ
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Η υγειονομική κρίση επηρεάζει πλέον οριζόντια τους εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απώλεια θέσεων εργασίας αυξάνει την ανεργία, ενώ η έλλειψη σεβασμού και πολλές φορές η κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων, η φθηνή αγορά εργασίας, είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης.

Η συνεχής διολίσθηση στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων φέρνει όλο και περισσότερο τους λαούς όλου του κόσμου πιο κοντά στη φτώχεια και την ανέχεια.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισήγηση της Ομάδας της Αριστεράς, για τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στα κράτη – μέλη της Ευρώπης.

Η προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων, η προώθησή τους και σε νέους κλάδους, η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η προστασία της εργασίας αποτελούν ζωτικής σημασίας θέματα για την εργατική ειρήνη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από 46% σε 32% κατά μέσο όρο. Σε περίπου 14 κράτη της Ε.Ε. το 50% των εργαζόμενων εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση και μόνο σε 7 κράτη-μέλη της Ένωσης το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις ξεπερνά το 80%.

Ένα άλλο στοιχείο που τονίζεται στο ψήφισμα, είναι η ανάγκη καθιέρωσης επαρκών κατώτατων μισθών που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα τυγχάνουν εκμετάλλευσης των εργοδοτών.

Ακόμα, επιβάλλεται, σύμφωνα με το ψήφισμα, παράγραφος 7, να ληφθούν μέτρα κατά της ανισότητας και να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθούν συγκρίσιμες συνθήκες διαβίωσης, μειώνοντας τις αποστάσεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. από τα κάτω προς τα πάνω. Τα κράτη – μέλη και οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών – μελών ενισχύοντας τον πυλώνα της αλληλεγγύης, ως βασική αρχή της Ε.Ε. και οι ισχυροί να στηρίζουν τους αδύνατους.

Το ψήφισμα τονίζει και καλεί την Ε.Ε. να καταθέσει μια γενική ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030. Για το σκοπό αυτό καλείται η ΕΕ να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και στη βελτίωση εσόδων καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη.

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις από τα δεδομένα και τις πραγματικότητες που διαφαίνονται. Αυξάνεται καθημερινά η ανεργία, η νέα γενιά του τόπου αναγκάζεται να μεταναστεύσει, η απορρύθμιση εργασίας καλπάζει, οι πολίτες που βρίσκονται κάτω του ορίου της φτώχειας πλησιάζουν το 1/4 του λαού μας, περίπου 250.000 χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη θεσμοθέτηση ενός δικτύου προστασίας των εργαζομένων, ευπαθών και ευάλωτων ομάδων. Μόνο έτσι θα έχουν νόημα οι κατά καιρούς διακηρύξεις.

Για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα αποτελούν πάγιες θέσεις και εργαζόμαστε εδώ και καιρό για να ψηφιστούν νομοθεσίες που θα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας, γιατί όντως αυτά τα αιτήματα είναι και δίκαια και λαϊκά.

Το ΑΚΕΛ εκ των πραγμάτων αποτελεί τη μόνη και κύρια πολιτική δύναμη υπεράσπισης των εργαζομένων, τερματισμού της εκμετάλλευσης και της ανάγκης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη!

* Βουλευτής ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.