Ελευθερία των µέσων ενηµέρωσης και ελευθερία της έκφρασης στην Αλγερία – Η περίπτωση του δηµοσιογράφου Ιχσάν Ελ Κάντι

Στην τελευταία Ολοµέλεια υπερψηφίστηκε επίσης ψήφισµα σχετικά µε την ελευθερία των µέσων ενηµέρωσης και την ελευθερία έκφρασης στην Αλγερία, µε έµφαση στην υπόθεση του δηµοσιογράφου Ιχσάν Ελ Κάντι.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς ο ευρωβουλευτής Μανού Πινέδα τόνισε πως στην Αλγερία υπάρχει ένας πληθυσµός που υφίσταται µόνιµη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων του: οι πρόσφυγες Σαχαράουι, τους οποίους το Μαρόκο έδιωξε από τη γη τους και τους αναγκάζει να παραµείνουν στη µέση της ερήµου.

Εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του για τη σύλληψη του δηµοσιογράφου, τονίζοντας πως δεν είδε την ίδια ανησυχία από το ΕΚ για τη σύλληψη του Ισπανού δηµοσιογράφου, Πάµπλο Κονζάλεζ, ο οποίος φυλακίστηκε 15 µήνες στην Πολωνία απλά και µόνο για µία αναφορά (σ.σ. συνελήφθη από τις πολωνικές Αρχές για κατασκοπεία, χωρίς όµως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία).

Συγκεκριµένα, το ψήφισµα, που υπερψηφίστηκε από την Οµάδα της Αριστεράς του ΕΚ, ζητά την απελευθέρωση του Αλγερινού δηµοσιογράφου Ιχσάν Ελ Κάντι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για πέντε έτη, εκ των οποίων τα δύο µε αναστολή. Η καταδίκη του προκλήθηκε από ένα άρθρο που δηµοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Maghreb Emergent (δικής του ιδιοκτησίας), στο οποίο κατηγορούνταν η δικαιοσύνη και η αστυνοµία για την καταστολή του κινήµατος Χιράκ.

Το ψήφισµα υπογραµµίζει πως µετά το κίνηµα Χιράκ (2019) έχει περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης. Τονίζει επίσης πως έχουν υπάρξει κρούσµατα λογοκρισίας και φυλακίσεις πολιτικών ακτιβιστών, δηµοσιογράφων και συνδικαλιστών.

Καλεί για τη δηµιουργία ενός πολυφωνικού Τύπου που να είναι ικανός να παρέχει ελευθερία έκφρασης τόσο στους δηµοσιογράφους όσο και στους πολίτες.

Εκφράζει, παράλληλα, την αλληλεγγύη του προς τους πολίτες της Αλγερίας που διαµαρτύρονται από το 2019 (έτος έναρξης του κινήµατος Χιράκ).

Το ψήφισµα υπερψηφίστηκε µε 536 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 18 αποχές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy