Ελευθερία του Τύπου: Το «όπλο» ενάντια στη διαπλοκή

Hand with pen tied with rope, depicting the idea of freedom of the press or freedom of expression

Τα κόμματα τονίζουν την ανάγκη για προστασία των εργαζομένων στον Τύπο

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, το ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμησή του προς τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου. Προς τους δημοσιογράφους που υπηρετούν την αποστολή της ενημέρωσης του λαού και ελέγχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία. Που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και δίνουν βήμα σε όλες τις απόψεις. Που τολμούν να ξεσκεπάζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου.

Προσθέτει ότι «η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για μια σύγχρονη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Ωστόσο, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η ελευθερία του Τύπου πλήττεται από δολοφονίες, επιθέσεις, απειλές και πιέσεις προς τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και από την εργασιακή ανασφάλεια που υπονομεύει το έργο των δημοσιογράφων. Πλήττεται ακόμα από την ιδιοκτησιακή υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και το ψηφιακό ολιγοπώλιο, από τη διαπλοκή ιδιοκτητών ΜΜΕ με το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο, φαινόμενα που συρρικνώνουν την ελευθερία και την πολυφωνία στο τοπίο της ενημέρωσης, αλλά και την ποιότητα της δημοσιογραφίας».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ «καλεί εκ νέου την Πολιτεία να προστατεύσει τη βιωσιμότητα του έντυπου Τύπου, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τους κανόνες της αγοράς, αλλά και να διασφαλίσει την εργασιακή αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «είναι μέρα σεβασμού προς τους λειτουργούς Τύπου που τηρούν πιστά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσπαθούν μέσα από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2012-2013 και της πανδημίας να διαδώσουν την ερευνητική δημοσιογραφία».

Η Συμμαχία Πολιτών «σέβεται και τιμά την παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας, η οποία σκοπό έχει να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη για ανεξαρτησία και ελευθερία που πρέπει να διέπουν τον Τύπο, κατά τον έλεγχο των εξουσιών στον οποίο προβαίνει. Στην εποχή που διανύουμε, όπου πολλά καθορίζονται και ελέγχονται από το χρήμα, δυστυχώς και η ελευθερία του Τύπου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Σε πολλές περιπτώσεις ανά το παγκόσμιο είδαμε τα ΜΜΕ να συσσωρεύονται κάτω από το ίδιο κεφάλαιο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μονοπώλια και αδυνατώντας να φέρουν εις πέρας την ιερή τους αποστολή».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κάνει λόγο για ευκαιρία αξιολόγησης της σημασίας των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «χώρες όπως η Τουρκία φιγουράρουν ανάμεσα στις πρώτες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων».

Ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη δημοσιογραφία

Στην Κύπρο το ποσοστό όσων απασχολούνται σε εκδοτικές δραστηριότητες είναι 0,28%

Το 2020 υπήρχαν σχεδόν 393.000 δημοσιογράφοι στα 21 κράτη – μέλη της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 0,2% της συνολικής απασχόλησης σε αυτά τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι γυναίκες και οι άνδρες εκπροσωπήθηκαν σχεδόν εξίσου (48% έναντι 52%). Αναφέρεται επίσης ότι πάνω από το ένα τρίτο αυτών των δημοσιογράφων ήταν ηλικίας 35-49 ετών (35%), ενώ εκείνοι ηλικίας κάτω των 35 ετών αντιστοιχούσαν σε παρόμοιο μερίδιο (34%), ακολουθούμενοι από αυτούς των 50 ετών ή άνω (32%).

Όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη δημοσιογραφία, σχεδόν 789.000 απασχολούνταν στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ σε εκδόσεις όπως η έκδοση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και περιοδικών. Αυτό ισοδυναμεί με 0,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ.

Μεταξύ αυτών, οι άνδρες αντιπροσώπευαν ένα ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο (54%). Πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που απασχολούνται σε εκδοτικές δραστηριότητες ήταν ηλικίας 35-49 ετών (37%), ακολουθούμενοι από άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών (32%) και άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (31%).

Μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, η Σουηδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που απασχολούνταν σε εκδοτικές δραστηριότητες (0,8% της συνολικής απασχόλησης), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία (όλα 0,6%) καθώς και τη Γαλλία (0,5%). Το ποσοστό αυτό είναι 0,28% στην Κύπρο και 0,3% στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι με βάση έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, «το να είσαι δημοσιογράφος είναι ήδη επικίνδυνο, αλλά οι γυναίκες, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτό το επάγγελμα, επιπλέον γίνονται στόχος επικρίσεων, παρενόχλησης και επιθέσεων λόγω του φύλου τους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy