Με ελικόπτερο ή «µαγικό χαλί» η πρόσβαση στο Τσέρι

Σε κανονικό βασανιστήριο έχει µετατραπεί η διέλευση εντός του ∆ήµου Τσερίου, αλλά και η µετάβαση από και προς το δήµο. Τα οδικά έργα που βρίσκονται εδώ και µήνες σε εξέλιξη, µπορούµε να πούµε ότι τον έχουν µετατρέψει σε ένα σύγχρονο «θύλακα», µε τους πολίτες να διαµαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί. Βλέπετε, το Υπουργείο Μεταφορών έχει αποφασίσει να πραγµατοποιήσει ταυτόχρονα δύο τεράστια πρότζεκτ.

 

Η ταλαιπωρία επιδεινώνεται λόγω του ότι συνέπεσαν δύο έργα µαζί (περιµετρικός και ρυθµιστικό Τσερίου), ωστόσο αναµένεται τα κατασκευαστικά έργα στον περιµετρικό να ολοκληρωθούν µέχρι τις αρχές του 2024, δίνοντας ανάσα και στους κατοίκους του Τσερίου, αλλά και της Λευκωσίας ευρύτερα

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Η είσοδος και έξοδος Τσερίου για τον αυτοκινητόδροµο είναι κλειστή εδώ και µήνες αφού πραγµατοποιούνται οι εργασίες για τον περιµετρικό Λευκωσίας. Οδηγώντας από τη Λεµεσό, για να πάει κάποιος στο Τσέρι πρέπει να βγει από την έξοδο του Κοτσιάτη και να πάρει το δρόµο που διασχίζει τη βιοµηχανική περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου.

Επίσης, οι εργασίες για τον περιµετρικό γίνονται ταυτόχρονα και στη Λεωφόρου Στροβόλου που συνδέει το Τσέρι µε τη Λακατάµεια και τον Στρόβολο (φώτα GGS). Στο συγκεκριµένο σηµείο έχει δηµιουργηθεί µια µεγάλη παράκαµψη, προκειµένου να µην κλείσει εντελώς η διέλευση.

Την ίδια ώρα, εδώ και µερικούς µήνες, έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του ρυθµιστικού σχεδίου Τσερίου, δηλαδή του κεντρικού δρόµου που διασχίζει το δήµο. Η κατασκευή γίνεται τµηµατικά και αυτή τη στιγµή ο δρόµος είναι κλειστός σε δύο σηµεία. Οι πολίτες αναγκάζονται να πραγµατοποιούν παράκαµψη για µεγάλες αποστάσεις περνώντας µέσα από γειτονιές. Τόσο από και προς τον Αναλιόντα, όσο και για να κατευθυνθούν στο κέντρο του δήµου ή τη Λακατάµεια.

Έπρεπε να έχει γίνει καλύτερος προγραµµατισµός

Όπως ανέφεραν στη «Χαραυγή» κάτοικοι Τσερίου, η ταλαιπωρία είναι αρκετή, ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευµατινές ώρες αιχµής. Υπογραµµίζουν ότι τα έργα είναι επιβεβληµένα και θα αναβαθµίσουν σηµαντικά το δήµο, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερος προγραµµατισµός για να µη συμπέσουν όλα το ίδιο χρονικό διάστηµα.

Κάποιοι από τους δηµότες σηµειώνουν ότι για να πάνε σπίτι τους χρειάζονται ελικόπτερο ή «µαγικό χαλί».

Όσον αφορά το χρόνο που χρειάζονται το πρωί για να πάνε στις δουλειές τους ανέφεραν ότι κάνουν µεγάλο αγώνα για να φύγουν από το Τσέρι όσο πιο νωρίς γίνεται. Εάν κάποιος φύγει µεταξύ 7:15-8:00 µπορεί να χρειαστεί µέχρι και µία ώρα και 15 λεπτά για να φτάσει στη δουλειά του, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Συνεχής επικοινωνία µε όλους τους φορείς για λύσεις

Από την πλευρά του ο ∆ήµος Τσερίου υπογραµµίζει ότι τα έργα γίνονται από το Τµήµα ∆ηµοσίων Έργων και ότι καθηµερινά βρίσκεται σε επαφή µε το Τµήµα, προκειµένου να βρίσκονται λύσεις στα προβλήµατα που προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο δήµαρχος Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς οι δηµότες ταλαιπωρούνται εξ ανάγκης λόγω των έργων στον περιµετρικό όσο και στο ρυθµιστικό Τσερίου». ∆ιαβεβαίωσε πως ο δήµος προσπαθεί όσο µπορεί να επιλύει τα προβλήµατα και ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία µε την Πολεοδοµία, τα ∆ηµόσια Έργα και την Τροχαία.

Για τουλάχιστον άλλους 13 µήνες τα έργα

Αυτή η ταλαιπωρία δεν πρόκειται να τερµατιστεί σύντοµα καθώς σύµφωνα µε το αρµόδιο Τµήµα ∆ηµοσίων Έργων, τα κατασκευαστικά έργα θα διαρκέσουν τουλάχιστον µέχρι τις αρχές του 2024.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε µε τους αρµόδιους λειτουργούς για να διερευνήσει την πορεία των έργων.

Για τον περιµετρικό, µας αναφέρθηκε ότι η έξοδος του αυτοκινητόδροµου Λεµεσού – Λευκωσίας (προς Τσέρι) έγινε υπόγεια και έχει ασφαλτοστρωθεί. Αν όλα κυλήσουν οµαλά αναµένεται ότι εντός του προσεχούς δεκαηµέρου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Όταν παραδοθεί αυτή η έξοδος, τότε θα κλείσει η έξοδος που βρίσκεται στη Βιοµηχανική Ιδαλίου (Dixan) και η διέλευση θα γίνεται από τα φυτώρια Σολωµού. Η ρύθµιση αυτή θα διαρκέσει δύο µήνες, ώστε να κατασκευαστεί ο µόνιµος κλάδος του αυτοκινητόδροµου.

Ωστόσο, η είσοδος προς τον αυτοκινητόδροµο, µε κατεύθυνση τη Λευκωσία, θα εξακολουθήσει να είναι κλειστή καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κόµβος της Βιοµηχανικής Ιδαλίου. Αυτό αναµένεται να γίνει σε τέσσερις µήνες.

Σηµειώνεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου, οι 4 λωρίδες του αυτοκινητόδροµου, που βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα που κατασκευάζεται, θα µετακινηθούν στη θέση τους. Στα µέσα Απριλίου θα µετακινηθούν και οι άλλες δύο λωρίδες, ωστόσο η διέλευση από τη γέφυρα θα γίνει µε την ολοκλήρωση του έργου.

Τα έργα του περιµετρικού που γίνονται στη Λεωφόρου Στροβόλου (σύνδεση ∆ήµου Τσερίου µε Λακατάµεια και Στρόβολο) κατασκευάζονται σε 2 φάσεις. Η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόµβου προγραµµατίζεται να γίνει στο τέλος του 2023. Η εκτροπή που υπάρχει σήµερα, θα συνεχίσει για περίπου 5 µήνες, ενώ στη συνέχεια θα γίνει άλλη κυκλοφοριακή ρύθµιση µέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Επισηµαίνοντας στον αρµόδιο λειτουργό -ο οποίος επιβλέπει τα έργα στον περιµετρικό- ότι υπάρχει µεγάλη ταλαιπωρία λόγω του ότι συνέπεσαν όλα µαζί, απάντησε ότι όντως έχει συµπέσει χρονικά η κατασκευή των δύο έργων (περιµετρικός και ρυθµιστικό Τσερίου), ωστόσο οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν µία φορά αφού στο ίδιο χρονικό διάστηµα θα γίνουν και τα δύο έργα.

Θα ανασάνει η είσοδος της Λευκωσίας

Από το Τµήµα ∆ηµοσίων Έργων τονίζεται ότι στο σύνολό του ο Περιµετρικός Αυτοκινητόδροµος Λευκωσίας, που αφορά αυτοκινητόδροµο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού µήκους 32 χλµ., που θα συνδέει τους αυτοκινητόδροµους που καταλήγουν στη Λευκωσία (Αυτοκινητόδροµος Λευκωσίας – Λεµεσού, Αυτοκινητόδροµος Λευκωσίας – Τροόδους και Αυτοκινητόδροµος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου) και θα δρα ως παρακαµπτήριος για το Πολεοδοµικό Συγκρότηµα Λευκωσίας, θα εξυπηρετεί δεκάδες δήµους και κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας.

Η πρώτη φάση, που αφορά το τµήµα από τη συµβολή του µε τον αυτοκινητόδροµο Λευκωσίας – Λεµεσού, παρά τη Βιοµηχανική περιοχή Ιδαλίου µέχρι τη συµβολή του µε τη Λεωφόρο Στροβόλου – Τσερίου, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάµειας, περιλαµβάνει αυτοκινητόδροµο τεσσάρων λωρίδων µήκους 7,5 χιλιοµέτρων, συν δευτερεύοντες δρόµους περίπου 10 χιλιοµέτρων, που συνδέουν το υπάρχον δίκτυο. Περιλαµβάνει επίσης δύο διασταυρώσεις στη Βιοµηχανική περιοχή Ιδαλίου µε τον αυτοκινητόδροµο, µία διασταύρωση στη Βιοµηχανική περιοχή Τσερίου µε το Ολυµπιακό Σκοπευτήριο και έναν κυκλικό κόµβο στη Λεωφόρο Στροβόλου – Τσερίου.

Το κόστος της φάσης αυτής υπολογίζεται στα 60,745 εκατ. ευρώ.

Τα έργα εντός του ∆ήµου Τσερίου (ρυθµιστικό)

Σε ό,τι αφορά τα έργα που γίνονται στον κεντρικό δρόµο του ∆ήµου Τσερίου (ρυθµιστικό), αρµόδιοι λειτουργοί του Τµήµατος ∆ηµοσίων Έργων ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι το τµήµα της οδού Αναλιόντα θα ασφαλτοστρωθεί µέχρι το τέλος του µήνα και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Αµέσως µετά θα ξεκινήσουν εργασίες στο ύψος της παλιάς εκκλησίας (Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας), σε ένα µέρος της Τεύκρου Ανθία (προς Χαλεπιανές) και στη Σωτήρη Παπαλαζάρου (πάροδος Τ. Ανθία). Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 3 µήνες.

Επίσης, στις 3 Ιανουαρίου ξεκίνησαν εργασίες σε άλλο σηµείο του κεντρικού δρόµου (µεταξύ φρουταρίας Αγρού και εκκλησίας Κωνσταντίνου και Ελένης). Η απόφαση να κλείσει ολόκληρη η απόσταση 250 µέτρων πάρθηκε γιατί πρέπει να τοποθετηθούν σε αρκετό βάθος τα καλώδια των υπηρεσιών και όπως µας λέχθηκε, αν έκλειναν µία – µία τις λωρίδες η περίοδος αποπεράτωσης θα ήταν µεγαλύτερη. Πάντως εκτιµάται ότι αυτό το σηµείο θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Οι υπεύθυνοι µάς ανέφεραν ότι ολόκληρο το Ρυθµιστικό Σχέδιο Τσερίου, µε βάση το συµβόλαιο, θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο όπως καλά γνωρίζουµε είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί η καθυστέρηση σε τέτοια έργα. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι ο εργολάβος εργάζεται αρκετά αποδοτικά και υπερωριακά προκειµένου να διατηρηθούν τα χρονοδιαγράµµατα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy