ELIN SOEBORG: Αλλα λένε αντιπολιτευόμενοι, άλλα πράττουν στην εξουσία

Δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές και από «κόκκινο» και από «μπλε» μπλοκ ακολουθούνται στη Δανία


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚαι το κεντροαριστερό λεγόμενο «κόκκινο μπλοκ» και το αντίστοιχο δεξιό «μπλε μπλοκ» ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές στη Δανία, τονίζει μιλώντας στη «Χ», ενόψει των εκλογών της 18ης του Ιούνη, η Elin Soeborg, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του ΚΚ στη Δανία (KPiD). Υποδεικνύει παράλληλα ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση άλλα έλεγε και ψήφιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά όταν ανέλαβε την εξουσία ακολούθησε τις ίδιες δεξιές πολιτικές και μάλιστα τις ενίσχυσε… Σημειώνει ότι το KPiD λόγω των διαδικαστικών εμποδίων δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές και προσθέτει ότι ψηφίζουν, χωρίς να υποστηρίζουν, την αριστερή «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» ως το «λιγότερο κακό».

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Στις 18 του Ιούνη στήνονται πρόωρες κάλπες στη Δανία. Πώς αξιολογείτε αυτές τις εκλογές;

Το ΚΚ στη Δανία (KPiD) δεν συμμετέχει στις εκλογές. Ατομικά ως στελέχη του κόμματος, χωρίς να υπάρχει σχετική δεσμευτική απόφαση του κόμματος, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε σε κάθε εκλογική διαδικασία που δεν συμμετέχουμε. Θα ψηφίσουμε το «λιγότερο κακό», χωρίς να το υποστηρίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι και σ’ αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε ατομικά την «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» και την εκλογική της πλατφόρμα της «Λίστας Ενότητας». Δεν υπάρχει κομματική απόφαση για στήριξη τής εν λόγω λίστας, αλλά έχουμε μια ανεπίσημη συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Εχετε κατηγορήσει, όμως, και από το Διεθνές Συνέδριο του ΑΚΕΛ στις 4 του Ιούνη, και στην παρουσία της, την «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» για την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Δανίας στη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη.

Ναι. Ψήφισαν στη Βουλή υπέρ τού να στείλουμε μαχητικά για να βομβαρδίσουν το λαό της Λιβύης. Προσωπικά εξοργίστηκα και στις εκλογές του 2011 δεν θα τους ψήφισα. Μάλιστα τη θέση τους υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ την ανακοίνωσε ένας πρώην σύντροφός μου που είναι στη «Λίστα Ενότητας» επιμένοντας ότι δεν ήταν λάθος ο βομβαρδισμός, αλλά η διάρκειά του… Ως κόμμα καταγγείλαμε αυτή τη στάση τους στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με την εν λόγω σοσιαλιστική συμμαχία. Εχουν χάσει την ιδεολογία. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η υποστήριξη σε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ;

Οι κυβερνήσεις της Δανίας έχουν συμμετάσχει από το 1992 σε έξι ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτή την κατάσταση, όπως επίσης και ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό.

Τι αναμένετε από τις εκλογές;

Η Αριστερά σε κάθε χώρα προσδοκά σε κάποια «κόκκινη συμμαχία». Εμείς έχουμε ένα πολύ παράδοξο πολιτικό σύστημα, στο οποίο τα κόμματα κατέρχονται αυτόνομα, αλλά όλοι εκ προοιμίου προσθέτουν τις έδρες τους σε δυο μεγάλα στρατόπεδα: Την «Κόκκινη Συμμαχία» και την «Μπλε Συμμαχία». Στη λεγόμενη «Κόκκινη Συμμαχία» κορμός είναι οι σοσιαλδημοκράτες και συμμετέχουν επίσης άλλα αστικά κόμματα και η «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία». Πρόκειται για το κυβερνών κόμμα σοσιαλδημοκρατών (Α) της Πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, το φιλελεύθερο λεγόμενο κόμμα «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (Β) που δεν είναι καν κεντροαριστερό και μετέχει στην κεντροδεξιά ALDE στην Ευρωβουλή και το πράσινο λεγόμενο «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα» (SF). Τα τέσσερα αυτά κόμματα πήραν την εξουσία στις εκλογές του 2011. Τα τρία συμμετέχοντας στην κυβέρνηση και η «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» στηρίζοντας χωρίς υπουργούς την εξουσία. Ηταν μια πολύ οριακή πλειοψηφία πέντε εδρών με την κυβέρνηση να εξαρτάται από την «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» για να περάσει νόμους, αν και αργότερα δήλωνε μέρος της αντιπολίτευσης.

Ομως στήριζε την κυβέρνηση όταν έμπαινε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης. Αρκετές δε φορές που υπήρξε διαφωνία, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στη δεξιά για να περάσει αντιλαϊκούς νόμους. Το 2014 αποχώρησε και το SF από την κυβέρνηση και έμειναν μόνο το Α και το Β.

Στον αντίποδα στη δεξιά «Μπλε Συμμαχία» είναι οι «Φιλελεύθεροι» (V) του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερ Φογκ Ράσμουσεν, το ακροδεξιό «Λαϊκό Κόμμα» (DF), η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» (Ι), οι «Συντηρητικοί» (C) και οι «Χριστιανοδημοκράτες» (Κ).

Το «κόκκινο» στρατόπεδο είναι μόνο στο όνομα κόκκινο. Ουσιαστικά συνεχίζει τις ίδιες αντιλαϊκές και φιλοϊμπεριαλιστικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του μπλε στρατοπέδου. Υιοθέτησαν πολιτικές της δεξιάς κατά των φτωχών στρωμάτων και των συνδικάτων που ως αντιπολίτευση καταψήφιζαν και οι ίδιοι… Μείωσαν επιδόματα περιλαμβανομένων αυτών για την ανεργία, ενώ ουσιαστικά αποκλείουν την τεράστια πλειοψηφία των ανέργων από την πρόσβασή τους σ’ αυτά τα επιδόματα. Περιορίζοντας την περίοδο που δικαιούνται επιδόματα, αυξάνοντας την περίοδο μηνών που πρέπει να εργαστείς για να δικαιούσαι ανεργιακό επίδομα, καθώς και διασυνδέοντάς το με το εάν εργάζεται ο σύμβιός σου. Πλέον δεν δίδεται ανεργιακό σε όσους δουλεύει η φιλενάδα τους και συγκατοικούν! Μια ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στον μπλε νόμο που έκοβε το ανεργιακό σε όσους είχαν σύζυγο που εργαζόταν…

Για ποιο λόγο δεν επιλέγει το κόμμα σας να διεκδικήσει την ψήφο των Δανών;

Δεν είναι ζήτημα επιλογής. Εχουν μπει δαιδαλώδεις διαδικασίες για να μπορεί ένα κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές και δεν μπορούμε να το πράξουμε. Πρώτα από όλα πρέπει να μαζέψεις ως κόμμα τουλάχιστον 22 χιλιάδες υπογραφές από μη μέλη σου και να τις καταθέσεις στην εκλογική επιτροπή. Τότε οι Αρχές στέλνουν σε κάθε άτομο που υπέγραψε την υποστήριξη για κάθοδο στις εκλογές επιστολή ζητώντας του να επιβεβαιώσει υπογράφοντας ξανά σε ατομικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι αυτό για ένα μικρό κόμμα και πόσο δύσκολο είναι να δώσει στοιχεία κανείς ότι υποστηρίζει τους κομμουνιστές μέσα στο κλίμα άκρατου αντικομμουνισμού.

Παρακολουθώντας τη δράση του κόμματός σας στην πορεία των χρόνων παρατήρησα πολλές κοινές δράσης με το ΚΚ Δανίας (DKP), όπως για παράδειγμα το κοινό ετήσιο κομμουνιστικό φεστιβάλ. Γιατί δεν υπάρχει συνένωση των δυο κομμάτων;

Ως προς το φεστιβάλ πλέον αυτό δεν ισχύει αφού πέρσι το DKP δεν συμμετείχε για οικονομικούς λόγους. Το KPiD συνεργάζεται με όλα τα κόμματα στην κομμουνιστική αριστερά. Πλέον από τις διασπάσεις υπάρχουν τέσσερα κόμματα και το KPiD είναι το μεγαλύτερο.

Ημασταν όλοι μαζί στο ιστορικό DKP. Ιδρύθηκε το 1919 ως «Αριστερό-Σοσιαλιστικό Κόμμα Δανίας» (VSP) και στα τέλη του 1920 όταν εντάχθηκε στην Κομιντέρν έλαβε το όνομα DKP. Oταν ανατράπηκε η Σοβιετική Ενωση, το κόμμα διασπάστηκε. Οι υποστηρικτές του Γκορμπατσόφ κράτησαν στα χέρια τους το DKP σε ένα εκρηκτικό συνέδριο το 1990, με μόλις μια ψήφο διαφορά! Διαφωνήσαμε τόσο στην πολιτική για τη δημιουργία της «Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας» και της «Λίστας Ενότητας» που έγινε το 1989 όσο και για την υποστήριξη στις πολιτικές του Γκορμπατσόφ καθώς βλέπαμε ότι οδηγούσαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ημουν σύνεδρος σε εκείνο το δραματικό συνέδριο που αποφασίστηκε η πορεία του DKP. Χάσαμε για μόλις μια ψήφο από το «ανανεωτικό» στρατόπεδο. Τους είπαμε ότι για να μείνουμε όλοι μαζί θα έπρεπε να επανεξεταστεί το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα λόγω της πολύ οριακής μιας ψήφου. Μας απάντησαν ότι στη βάση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού θα έπρεπε να υποταχθούμε σ’ αυτό που πέρασε με μόλις μια ψήφο διαφορά.

Η ψηφοφορία κατέδειξε ότι έπρεπε να υπάρξει συνέχιση του εσωκομματικού διαλόγου πέραν του τυπικού της οριακής επικράτησης. Η ψηφοφορία έδειξε ότι υπήρχαν δυο ισοδύναμες τάσεις και δεν έπρεπε να επικρατήσει η μια της άλλης, αλλά να συνεχιστεί ο διάλογος. Η στάση τους δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να φύγουμε. Για τρία χρόνια δημιουργήσαμε την «Κομμουνιστική Πλατφόρμα» και τελικά το 1993 δημιουργήσαμε το KPiD.

Με την πορεία των χρόνων το DKP κατάλαβε ότι ήταν λάθος η ιδεολογική απόφαση του 1990 και ότι τελικά δικαιωθήκαμε για τη στάση μας.

Γι’ αυτό υπήρξε συνεργασία;

Και γι’ αυτό, αλλά πρέπει να σας πω ότι στη Δανία έχουμε μια πολύ διαφορετική παράδοση στην Αριστερά. Εχουμε μια παράδοση συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Στο πεδίο της κομμουνιστικής αριστεράς συνεργαζόμαστε και τα τέσσερα κόμματα. Σε κάθε συνέδριο μπαίνει το θέμα της συνένωσης. Ολοι θέλουν να το καταφέρουμε, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο. Λόγω και ιστορικών λόγων αλλά και λόγω πολιτικών. Το DKP από το 1989 παραμένει μέλος της «Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας»-«Λίστας Ενότητας» και έχει και ένα από τους 12 βουλευτές της. Οποτε αποφασίζεται η συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Αλλά δεν μπορείς να είσαι μέρος δυο κομμάτων.

Παράλληλα και το KPiD και το DKP συμμετέχουν στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ενώ μόνο το KPiD συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Το σημερινό DKP δεν μετέχει σε ευρωπαϊκό κόμμα-κίνημα, αν και η «Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία» είναι μέλος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς».


Οριακά θα κριθεί η πλειοψηφία του κεντροαριστερού ή του δεξιού μπλοκ στις εκλογές της Πέμπτης

Elin Soeborg-1

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών την ερχόμενη Πέμπτη το μόνο σίγουρο είναι η πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών της Πρωθυπουργού Σμιτ με ποσοστά από 23.5% μέχρι 27.5%. Δεύτερο κόμμα παρουσιάζεται το δεξιό V με ποσοστό από 19% μέχρι 21%. Τρίτο το ακροδεξιό DF με ποσοστά από 17% μέχρι 20%. Ακολουθεί στις έρευνες η «Λίστα Ενότητας» της «Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας» με ποσοστά από 7.5% μέχρι 9.5%. Ομως σε επίπεδο κεντροαριστερού και δεξιού μπλοκ κομμάτων, που θα παίξει ρόλο στο ποιος θα πάρει την κυβερνητική πλειοψηφία, τα πράγματα είναι πολύ οριακά. Πότε τα τέσσερα κόμματα της κεντροαριστερής «κόκκινης συμμαχίας» υπό τη Σμιτ παίρνουν την πλειοψηφία και πότε τα πέντε κόμματα της δεξιάς «μπλε συμμαχίας» υπό τον ηγέτη του V, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.