Συναντήσεις/Ορίζοντας

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού: Για πολιτική και κοινωνική αφύπνιση μέσα από το σινεμά

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει την Ελίζα Πατούρη  Διευθύνων Σύμβουλος της  RESET που είναι εταίρος στο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο PROSECUW μιλάει για το ντοκιμαντέρ The Divinity of Oneness στο φετινό 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού που θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2022, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό

Ελίζα Πατούρη: Ένα «καλό» ντοκιμαντέρ για εμάς είναι κάτι συμμετοχικό

Πείτε μας λίγα λόγια για το  PROSECUW και πως αποφασίσατε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ;

Αυτό το ντοκιμαντέρ προέκυψε από ένα Ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο που ονομάζεται PROSECUW. Συντονιστές του προγράμματος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας στη Κύπρο, και εταίροι είναι οι Akademie Klausenhof (Γερμανία), Universidade Lusofona (Πορτογαλία), RESET- Research and Education in Social Empowerment and Transformation (Κύπρο), και το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (Ελλάδα).

Αυτό το καινοτόμο έργο, που χρηματοδοτείται από την Αστυνομία του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISFP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας σε χώρους λατρείας στις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας συνεργασία μεταξύ δημόσιων αρχών, θρησκευτικών ηγετών, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων, αναπτύσσοντας την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη ρητορική μίσους.

Ένας από τους κύριους στόχους αυτού του έργου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία και την ασφάλεια στους χώρους λατρείας μέσω ενός ντοκιμαντέρ. Για να επιτευχθεί αυτό και να έχουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο αντίκτυπο, θέλαμε να μοιράσουμε πραγματικές ιστορίες και συμβάντα, καθώς και διαφορετικές προοπτικές για το τρέχον κλίμα των διακρίσεων και του «μισούς» του άλλου λόγω της επιλογής της πίστης τους. Για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ συνεργαστήκαμε πολύ στενά με την ομάδα του Filmhouse pictures η οποία ανέλαβε τον τεχνικό συντονισμό του ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ μας είναι μια έκθεση των ιστοριών που μοιράζονται θύματα εγκλημάτων θρησκευτικού μίσους στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο

Πείτε μας λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ μας είναι μια έκθεση των ιστοριών που μοιράζονται θύματα εγκλημάτων θρησκευτικού μίσους στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Παρέχει απαντήσεις σε βασικά ζητήματα σχετικά με την κλιμακούμενη καταστροφή ιερών τόπων και χώρων λατρείας, την αύξηση του μίσους για τον «άλλο», καθώς και το τι απαιτείται για τη δημιουργία μιας κοινωνίας δια-θρησκευτικού σεβασμού και αποδοχής. Επιλέξαμε αυτό το θέμα καθώς ήταν σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και φορείς χάραξης πολιτικής, σχετικά με αυτό το τρέχον, ελλιπώς αναφερόμενο, κοινωνικό φαινόμενο.

Πόσο εύκολο ήταν να γυριστεί το ντοκιμαντέρ;

Τα γυρίσματα για το Ντοκιμαντέρ είχαν ορισμένες προκλήσεις. Μία από τις κύριες δυσκολίες ήταν να βρεθούν άτομα που υπέστησαν σοβαρή παρενόχληση λόγω της θρησκείας τους, όπως για παράδειγμα διώξεις για να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Μπορείτε να φανταστείτε τον δισταγμό τους να μας μιλήσουν για αυτήν την εμπειρία! Έπρεπε λοιπόν να προσπαθήσουμε πολύ  να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό, ενώ ταυτόχρονα να τους καθησυχάσουμε ότι η φωνή και το πρόσωπό τους δεν θα αναγνωριστούν.

Μία από τις κύριες δυσκολίες ήταν να βρεθούν άτομα που υπέστησαν σοβαρή παρενόχληση λόγω της θρησκείας τους

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού;

Το RESET είναι ο εταίρος του έργου που είναι υπεύθυνος για το Ντοκιμαντέρ. Τόσο για εμάς, όσο και για την υπόλοιπη κοινοπραξία, είναι ζωτικής σημασίας ένα έργο τέτοιας κλίμακας να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Αυτό ορίζουμε ως «επιτυχημένο» έργο. Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό. Θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα σε μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να μην γνωρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας περισσότερα επί του θέματος μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

Ένα «καλό» ντοκιμαντέρ για εμάς είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε όλες τις φωνές να ακουστούν

Τι είναι για σας το «καλό» ντοκιμαντέρ; Να είναι αιχμηρό και με θέση; Αντικειμενικό; Πόσο αντικειμενικό μπορεί/πρέπει να είναι το όποιο ντοκιμαντέρ;

Ένα «καλό» ντοκιμαντέρ για εμάς είναι κάτι συμμετοχικό! Δηλαδή, ένα εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε όλες τις φωνές να ακουστούν. Αυτό που πετυχαίνεται από την διήγηση πραγματικών εμπειριών και από την οπτική γωνία των ανθρώπων, είτε αυτές οι προοπτικές είναι επιστημονικές, εμπειρικές ή πνευματικές, δεν έχει σημασία, αρκεί να εμπλέκουμε αυτούς που επηρεάζονται άμεσα και αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη αυτού του φαινομένου της θρησκευτικής διάκρισης.

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 18:30

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy