Ελλάδα: Απολύθηκε λειτουργός του ΥΠΕΞ για απιστία

Κύκλωμα παράνομων μεταφράσεων που δρούσε με εμβέλεια και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα προϊσταμένη μεταφραστικού τμήματος να απολυθεί οριστικά για απιστία. Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν μετά από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου συνεργάζονται παράνομα με μεταφραστές εκτός υπουργείου, από τους οποίους αντλούσαν μεγάλες αμοιβές.

Όπως υποστήριζε η καταγγελία, περιμετρικά του υπουργείου δρουν άτομα που προσεγγίζουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες υποσχόμενοι μεταφράσεις αυθημερόν έναντι αμοιβής, τη στιγμή που για να ολοκληρωθούν οι απλές μεταφράσεις απαιτούνται 3 με 10 μέρες. Καταγγέλθηκε ακόμη ότι στα μεταφρασμένα κείμενα μπαίνουν αριθμοί πρωτοκόλλων που έχουν ήδη χορηγηθεί κατά το παρελθόν και δεν κόβονται αποδείξεις για τα μεταφραστικά τέλη.

Η αστυνομία έθεσε υπό παρακολούθηση ορισμένους υπαλλήλους της μεταφραστικής υπηρεσίας και προχώρησαν, μετά από κάποιο καιρό, σε κατάσχεση μεταφρασμένων εγγράφων από υπάλληλο του υπουργείου, στα οποία δεν υπήρχαν συνημμένες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ως είθισται, ούτε τα ροζ αποκόμματα των αποδείξεων. Τα έγγραφα, όμως, έφεραν σφραγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και την σφραγίδα της μεταφράστριας, καθώς και την υπογραφή της εν λόγω προϊσταμένης του μεταφραστικού τμήματος.

Το πειθαρχικό συμβούλιο απέλυσε οριστικά την προϊσταμένη για τα πειθαρχικά παραπτώματα «της απιστίας περί την διαχείριση δημοσίων εσόδων και κρατικής περιουσίας», «της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα», «της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου» και «της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας».

Η ιστορία, πάντως, δεν έχει τελειώσει καθώς η απολυμένη υπάλληλος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι της είχαν ανατεθεί με προφορική εντολή τα πρόσθετα καθήκοντα του συγκεκριμένου μεταφραστικού τμήματος. Εκείνη απλώς υπέγραφε τα μεταφρασμένα έγραφα, ενώ το βάρος ελέγχου των λοιπών στοιχείων το είχε άλλη υπάλληλος. Τέλος, επικαλείται νομικούς ισχυρισμούς ακυρότητας της πειθαρχικής απόφασης.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.