Παρακολουθήσεις – Δύο αλλαγές στο πλαίσιο της ΕΥΠ πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση

Σε δύο αλλαγές αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) προέβη η ελληνική κυβέρνηση, το βράδυ της Παρασκευής, υπό το φως των καταγγελιών για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί ότι ο διορισμός και η παύση του διοικητή της ΕΥΠ –αρχής γενομένης από τον νέο-διορισθέντα διοικητή της Θεμιστοκλή Δεμίρη– εναπόκειται στην απόφαση του αρμόδιου μέλους της κυβέρνησης, μετά από την υποχρεωτική παροχή γνώμης της επιτροπής της Βουλής.

Επιπλέον, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, των επιστολών και άλλων μορφών επικοινωνίας, προϋποθέτει πέρα από την υπογραφή του αρμόδιου για την ΕΥΠ εισαγγελικού λειτουργού και εισαγγελική έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών.

Έτσι, όσον αφορά την πρώτη αλλαγή, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ «είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο», ο οποίος «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης». «Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της», αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναφορικά με τη δεύτερη αλλαγή, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και άλλων μορφών επικοινωνίας γίνεται κατόπιν διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού, η οποία θα πρέπει να «υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε και με τη Σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και τους συνεχάρη για το «ένα βήμα ακόμη» στη διαδικασία εισδοχής τους.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και στο Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε στην τελετή ο Aμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει (…). Αντίθετα, παίρνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy