Ελλάδα: Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στο Δάσος Δαδιάς του Έβρου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στο Δάσος Δαδιάς στον Έβρο στην Ελλάδα. Η μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ιωάννη Αρτοποιού, εκπροσώπου της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 68 οχήματα. Συνδράμουν και εθελοντές και από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.


Τα γενικά χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη.

«Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός.


Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Στο μέτωπο επιχειρούν και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, επτά μηχανήματα έργου και μία ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Πόσα στρέμματα έχουν καεί


Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες (21.7.2022) στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρος, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, αναφέρει το thesstoday.gr.

Η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε χθες και οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων στην κατεύθυνσή τους δυσκόλεψαν αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί στον πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς και έτσι να προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή.

Μάλιστα, έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.


Την ίδια ώρα και ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, λόγω της πυκνής βλάστησης και των δέντρων, «ξεπηδούν» νέα μέτωπα της φωτιάς από αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει πλήρως το πυροσβεστικό έργο.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.