Το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τη νέα Γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε γεωγραφικά γελοία τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)» και πρόσθεσε: «Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».