Ελλάδα: Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο – 7000 πρόσφυγες σε υποδομές για 650Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δομή Προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Βαθέος «φιλοξενεί» 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι υποδομές είναι για 650 άτομα. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δεν εστιάζονται μόνο από τους ίδιους τους πρόσφυγες που βιώνουν καθημερινά μία κατάσταση που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους.

Δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες οι οποίοι μετά τα τελευταία επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και τραυματισμοί πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν στις παραγκουπόλεις της Σάμου.

Μεταφέρονται 700 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα στο ΚΥΤ της Σάμου θα μεταφέρει σήμερα από το νησί 700 αιτούντες άσυλο προς το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί θα μετακινηθούν σε δομές που βρίσκονται διάσπαρτες στην ενδοχώρα.

Προφανώς και η μετακίνηση 700 προσφύγων από τους συνολικά 7.000 που ζουν υπό συνθήκες ασφυξίας στο ΚΥΤ δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλα κύματα προσφύγων προς δομές της ενδοχώρας ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, άλλοι 300 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από το νησί έως το τέλος της εβδομάδας.