Ένοχους έκρινε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους τρεις κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Το δικαστήριο τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Το δικαστήριο ανέβαλε την επιβληθείσα ποινή για τους δύο 20χρονους επί τριετία ενώ για τον 36χρονο τη μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα καθώς δεν συνέντρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης, δέχθηκε ότι επρόκειτο “περί οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του δημάχου”, θέση την οποία διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, εξέφρασαν τη μεταμέλειά τους ενώπιον του δικαστηρίου, ζητώντας συγγνώμη για τις πράξεις τους και υποστηρίζοντας ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος.

Ο πρώτος εκ των δύο 20χρονων είπε ότι έκανε λάθος και χαρακτήρισε απρεπή τη συμπεριφορά του. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας», υποστήριξε, ομολογώντας τις ενέργειές του.

Από την πλευρά του, ο 36χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ και ότι δεν γνώριζε το πρόσωπο στο οποίο επιτέθηκε. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση», σημείωσε κατά την απολογία του.

Ο τρίτος κατηγορούμενος επικαλούμενος το νεαρό της ηλικίας του, σημείωσε επίσης ότι παρασύρθηκε από το πλήθος και ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.

Πριν από τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η οποία περιέγραψε λεπτομερώς όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη. «Ξαφνικά, εκεί που καθόμαστε, γίνεται ένα ντου, σαν να δόθηκε σύνθημα από κάπου, κι άρχισαν να μας κυκλώνουν. Σε κλάσματα δευτερολέπτων κατευθυνθήκαμε προς το Βασιλικό Θέατρο για να φύγουμε. Όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν, εκεί φοβήθηκα», σημείωσε η κ. Γούλα.

Ως μάρτυρας κατέθεσε επίσης ο φρουρός του δημάρχου. Ο ίδιος κατέθεσε ότι ήταν «σαν να δόθηκε ένα έναυσμα να μας περικυκλώσουν κι άρχισαν να τον ρίχνουν κλωτσιές στα πόδια», ενώ περιέγραψε τη συμμετοχή καθενός εκ των κατηγορουμένων στην επίθεση.