Ελλάδα: H Φιλαρμονική της Κέρκυρας δίνει κουράγιο σε όσους είναι στο σπίτι (Βίντεο)

Ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας, από τα παράθυρα του κτιρίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας, το κτίριο όπου γεννήθηκε ο ΘεοτόκηςΤο δικό της μουσικό μήνυμα έστειλε η Φιλαρμονική της Κέρκυρας εμψυχώνοντας τους κατοίκους, που παραμένουν στο σπίτι τους, λόγω του κορωνοϊού.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος, μαζί με τον ιό, είναι ο φόβος.

Όπως διαβάζουμε στο προφίλ της ΦΕΚ

Εμβατήριον Άσμα, «Μη φοβείσθε Γραικοί»

Ο μουσουργός είναι άγνωστος (για ευνόητους λόγους), αλλά η παράδοση θέλει να είναι ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Τζανής Μεταξάς. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είχε πανελλήνια απήχηση υπό τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν», το οποίο συντρόφευε πολλές από τις σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας της εποχής εκείνης. Οι Γραικοί μάλιστα εμφανίζονταν ως χαρακτηριστικό ελληνικό πολεμικό άσμα σε διάφορες συλλογές πατριωτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος (Δανία, Αγγλία).

To ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η χρήση της συγκεκριμένης μελωδίας από την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της ένωσης με το ελληνικό βασίλειο. Η μπάντα της ΦΕΚ απέδωσε το συγκεκριμένο εμβατήριο και κατά τον πρώτο επίσημο κερκυραϊκό εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κέρκυρα το 1850.

Εκδοχή του πατριωτικού αυτού άσματος ηχογραφήθηκε το 1998 από τη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας στη δισκογραφική έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας Ρήγας Φεραίος–Διονύσιος Σολωμός.