Ελλάδα: Η Νέα ∆ηµοκρατία απειλεί µε επάνοδο

Του Σωτήρη Βλάχου

 

Στη Νέα ∆ηµοκρατία «έχουν το θράσος σήµερα να µιλάνε αυτοί για πολιτική αλλαγή» (Αλέξης Τσίπρας), διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγα έχει να επιδείξει όσον αφορά τη χαλιναγώγηση της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται µπροστά στο να χάσει κάθε αξιοπιστία όταν επιµένει να επαναλαµβάνει «ας το καταλάβει καλά, πίσω δεν γυρίζουµε, ποτέ ξανά».

Τα αποτελέσµατα των εκλογών για την Ευρωβουλή, αλλά και οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, φανερώνουν ότι η απειλή της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι πραγµατική.

Την ίδια ώρα φαίνεται να αγνοεί εντελώς τις πραγµατικότητες της παγκόσµιας οικονοµίας όταν µιλά για έξοδο από την κρίση και καθαρή έξοδο από τα µνηµόνια. Πραγµατικότητες στις οποίες αναφερθήκαµε πολλές φορές. Πραγµατικότητες στις οποίες ολοένα και περισσότερο αναφέρεται και η ελληνική ειδησεογραφία.

«Έρχεται παγκόσµια οικονοµική κρίση και εµείς ασχολούµαστε µε υπερπλεονάσµατα και κάλπες. Την ώρα που τα σηµάδια από την παγκόσµια οικονοµία παραµένουν ανησυχητικά, στην Ελλάδα επιµένουµε να εθελοτυφλούµε» (Παναγιώτης Σωτήρης  In.gr Τα Νέα).

Πώς µπορεί να µιλά κάποιος για καθαρή έξοδο από τα µνηµόνια όταν θα ισχύουν ουσιαστικά «επ’ αόριστον» όλα τα µνηµονιακά µέτρα; Το µόνο που έχει επιτευχθεί είναι ότι δεν θα υπάρξουν άλλα και αυτό υπό την αίρεση της παγκόσµιας κρίσης.

Ακόµα και η αποφυγή της µείωσης των συντάξεων, το πιο σηµαντικό από τα µέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι υπό την αίρεση ότι θα επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσµατα -της τάξης του 3,5%.

Ό,τι ισχύει για τις συντάξεις, ισχύει και για τη µείωση του αφορολόγητου. Παγώνει, δεν καταργείται. Παγώνει αν µέσα στο 2019 εκτιµηθεί ότι το 2020 µπορεί να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% χωρίς τη µείωση του αφορολόγητου.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε συνθήκες όπου «η φτώχεια “χτυπάει” την πόρτα ολοένα και σε περισσότερους Έλληνες, οι οποίοι -µαζί τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταµεία- έχουν οδηγηθεί σε πλήρη οικονοµική εξαθλίωση».

Τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήµερα το 48% του πληθυσµού, δηλαδή 5,1 εκατοµµύρια άτοµα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ το µήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατοµµύριο άτοµα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ το µήνα».

Τα στοιχεία αυτά, που είχαν συλλεχθεί µέχρι και πριν ένα χρόνο, καταδεικνύουν ακραίες καταστάσεις για την ελληνική κοινωνία.

«Τα  τελευταία -επίσηµα- στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας (ΕΦΚΑ) δείχνουν ότι µε µισθό µόλις 383 ευρώ µεικτά καλείται να ζήσει σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόµενους στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς απασχολείται µε ευέλικτες µορφές εργασίας».

«Σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατοµµυρίων εργαζόµενων, περισσότεροι από 657.000 έχουν συµβάσεις µερικής απασχόλησης, µε το µέσο ηµεροµίσθιό τους να είναι κάτω από το µισό των αντίστοιχων ηµερήσιων αποδοχών που λαµβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο».

Ανάλογα στοιχεία περιέχει και η ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ (Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνοµοσπονδίας Εργατών Ελλάδας – ΓΣΕΕ) του 2018.

«Η σχετική φτώχεια αυξάνεται µε πολύ υψηλότερους ρυθµούς και πιο συγκεκριµένα από 18,9% το 2009 σε 47,8% το 2016…»

«… σχεδόν ο µισός πληθυσµός της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ως απόρροια της βαθιάς ύφεσης».

Η µάχη για ανακοπή της εκλογικής επιτυχίας της Νέας ∆ηµοκρατίας στις ευρωεκλογές πρέπει να δοθεί. Η ουσιαστική όµως ανακοπή της επέλασής της µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε πρόγραµµα ανατροπής των συνθηκών που βιώνει ο µέσος εργαζόµενος. Αυτή είναι η µεγάλη πρόκληση για τους εργαζόµενους που µέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη µάχη ενάντια στη Νέα ∆ηµοκρατία.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy