Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας, δήλωσαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών

Ελλάδα και Κύπρος έχουν άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς και έχουν πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας, όπως ανέφεραν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Σταύρος Αραχωβίτης, σε σημερινές του δηλώσεις.

Οι δύο Υπουργοί είχαν σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος βέβαια έχουν άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς και αυτές οι σχέσεις επιβεβαιώνονται και στον τομέα της Γεωργίας και ενδυναμώνονται περαιτέρω μέσα από συνεργασίες οι οποίες προωθούνται μέσα από συσκέψεις και επισκέψεις όπως είναι και η σημερινή.

«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Δεχόμαστε τις ίδιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν και τον γεωργικό τομέα και ο στόχος μας είναι με τις συνέργειες μας και τις πολιτικές μας, να διαχειριστούμε καλύτερα, αυτές τις προκλήσεις. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης η νέα κοινή αγροτική πολιτική και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, ώστε στις πρόνοιες, ακριβώς της νέας γεωργικής πολιτικής, να ενσωματωθούν στοιχεία τα οποία να λειτουργούν προς το συμφέρον των Κυπρίων και των Ελλήνων αγροτών», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι θέλουν να δουν τον προϋπολογισμό της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής να παραμένει σταθερός, να μην μειώνεται.

«Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη ευελιξία στις πρόνοιες της νέας πολιτικής και για τα κράτη μέλη αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες και θέλουμε να δούμε να αντικατοπτρίζονται στα προγράμματα της κοινής της κοινής αγροτικής πολιτικής οι ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Καδής, δουλεύουν και σε διμερές επίπεδο, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Θέλουμε να δούμε τα ελληνικά προϊόντα στην Κύπρο και τα κυπριακά προϊόντα στην Ελλάδα με ένα ορθολογικό τρόπο και συνεργαζόμαστε πολύ στενά και σε αυτό το τομέα. Θα έχουμε σήμερα τη δυνατότητα και αύριο, πέραν από τις συζητήσεις που θα κάνουμε σε υπηρεσιακό επίπεδο να δούμε και στην πράξη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος γεωργικός τομέας στην Κύπρος μέσα από επισκέψεις που θα κάνουμε σε αγροτικές περιοχές, σε βιοτεχνίες, τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά και είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός θα έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα της κατάστασης στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα μη κυπριακές πατάτες να βαφτίζονται κυπριακές στην Ελλάδα, ο κ. Καδής είπε ότι μέσα από στενή συνεργασία αντιμετωπίζουν τα όποια θέματα προκύψουν και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ναι έχει προκύψει.

«Οι δύο Κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά και είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζεται και θα αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα αυτό. Έχουμε στοιχεία τα οποία θα δώσουμε στον Υπουργό. Έχει ήδη κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, το ελληνικό Υπουργείο τις δικές τους ενέργειες και είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη θα δοθεί οριστική απάντηση και στο θέμα αυτό», σημείωσε.

Ο Έλληνας Υπουργός, στις δηλώσεις του είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας.
«Αυτό τόσο από πλευράς προβλημάτων όσο και από πλευράς ευκαιριών. Άρα, η στάση μας μέχρι τώρα και στην πορεία θα είναι κοινή. Είναι το πρώτο μέτωπο των χωρών και στην ΕΕ που αντιμετωπίζουμε και περνάμε τα μηνύματα μας και τις θέσεις μας κοινά. Αυτό το μέτωπο είναι αρραγές, δεν σπάζει και είναι ένα μέτωπο το οποίο επιχειρούμε με τις συνεργασίες να το διευρύνουμε. Το διευρύνουμε και σε άλλες χώρες και μιλάω προφανώς για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που είναι το βασικό θέμα που έχουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ζητούν να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός.

«Ζητούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των επιδοτήσεων στις χώρες μας, χωρίς να επηρεαστεί από την εξωτερική σύγκλιση, γιατί, ακριβώς όπως είπα και πριν το μοντέλο το δικό μας, των χωρών των δικών μας είναι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους οι κεντροευρωπαϊκές χώρες ή που εφαρμόζουν στην πράξη. Έχουν διαφορετικές ευκαιρίες, διαφορετικό ανάγλυφο, διαφορετικές περιπτώσεις. Εμείς έχουμε και άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε εδώ στο Νότο, όπως την ερημοποίηση που είναι ένα βασικό μας πρόβλημα και μπορώ να πω, ότι εδώ η Κύπρος, το Υπουργείο σας έχει προχωρήσει με πιο γενναία βήματα», ανέφερε.

Ενδεχομένως, συνέχισε, γιατί το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο και έχουν να μάθουν από αυτό.

«Έχουμε ζητήματα διμερούς εμπορίου, που έχουμε μια άψογη συνεργασία με τα προϊόντα μας, τα ελληνικά αλλά και τα κυπριακά, να βρίσκουν ώσμωση στις αγορές μας, με το πρώτο το χαλούμι, από την πλευρά σας και από την πλευρά μας την φέτα, αλλά και την κυπριακή πατάτα την εκλεκτή και τα κρασιά. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν αντιμετωπίζονται και να είστε σίγουροι ότι τα περισσότερα αντιμετωπίζονται μακριά από το φως της δημοσιότητας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η δουλειά γίνεται σιωπηρά.

«Η συνεργασία είναι άριστη. Ενδεχομένως, πολλές φορές και η επικοινωνία των επιτυχιών δεν είναι κακό πράγμα. Σύντομα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορούμε να βαδίσουμε σε μια τέτοια λογική. Δηλαδή αυτή η σπουδαία δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο υπηρεσιών, θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, αλλά νομίζω όλα στην ώρα τους και με τον τρόπο που πρέπει. Γίνεται μια σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy