Ελλάδα: Κατατέθηκε η κυβερνητική τροπολογία-«λάστιχο» για τις «εγκληματικές οργανώσεις»

Η τροπολογία αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνει «όχημα» για την εφαρμογή της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων

Κατατέθηκε στη Βουλή της Ελλάδας η κυβερνητική τροπολογία – «λάστιχο» για τις «εγκληματικές οργανώσεις», η οποία είχε προαναγγελθεί, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποτίθεται, ως «μπλόκο» για την συμμετοχή των ναζιστικών οργανώσεων στις εκλογές, παρόλο που άφηνε ορθάνοιχτα ενδεχόμενα να γίνει «όχημα» για την εφαρμογή της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων.

Η τροπολογία, στην οποία υπάρχει πουθενά η λέξη «ναζισμός», αναμένεται να συζητηθεί και να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως μπορεί να δείτε και παρακάτω επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω.

Η τροπολογία (ΕΔΩ) έχει τίτλο «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» και έχει ως εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιντυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών,ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεωντης παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματακαι κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.»

Παρόλο που στην τροπολογία, όσον αφορά τις ποινές, φαίνεται να φωτογραφίζονται οι φυρερίσκοι της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και των παραφυάδων της, είναι φανερό πως δεν περιέχεται πουθενά η λέξη «ναζισμός».

Επίσης, πέρα από τις νομικές ερμηνείες του κειμένου που μένει να εκτιμηθούν, η προϋπόθεση περί «οργάνωσης και δράσης του κόμματος» που «να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», μπορεί να γίνει λάστιχο, απέναντι σε λαϊκές κινητοποιήσεις που χαρακτηρίζονται «παράνομες» και… εμποδίζουν τη «λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αφορά «την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων». Ακριβώς, δηλαδή στη λογική μιας ρύθμισης – λάστιχο που μπορεί να χωρέσει τη θεωρία των δύο άκρων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» και αποβλέπει «όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών». Βέβαια, το γεγονός πως ισχύει σε άλλες δεν σημαίνει κάτι. Το αντίθετο, μέσω των κατευθύνσεων της ΕΕ, περιλαμβάνονται στους «αμφισβητίες» του πολιτεύματος και όσοι υπάγονται, σύμφωνα με τις ερμηνείες της Ένωσης, στον…κακό «ριζοσπαστισμό». Ακριβώς, δηλαδή, και πάλι η θεωρία των δύο άκρων.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές σημειώνει:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να “στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Άλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου “ριζοσπαστισμού” αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Αντίστοιχα, με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.

Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy