Ελλάδα: Κλείνει το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

Η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τις περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν οι κλειστές δομές, ενώ παράλληλα προανήγγειλε το κλείσιμο της Μόριας.

Σε πέντε νησιά του Αιγαίου ανοίγουν κλειστά κέντρα, ενώ σταδιακά θα κλείνουν οι άλλες δομές ανακοίνωσε η ελληνική Κυβέρνηση. Επίσης, εξήγγειλαν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι τις αρχές του 2020 να έχουν απομακρυνθεί 20.000 μετανάστες από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησής τους, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και υπάρχουσες δομές.

Ειδικότερα:

Στη Λέσβο θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή της Μόριας και θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο χωρητικότητας 5.000 + μεταναστών.

Στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και το νέο κλειστό κέντρο θα φιλοξενεί 5.000+ μετανάστες.

Στη Σάμο κλείνει η υπάρχουσα δομή και ανοίγει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό  κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 2.000 μεταναστών.

Στη Κώ κλείνει η υπάρχουσα δομή και ανοίγει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 2.000 μεταναστών.

Στη Λέρο κλείνει η υπάρχουσα δομή και ανοίγει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 1.000 μεταναστών.

Ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε στον παραπάνω σχεδιασμό και στη συνέχεια παρουσίασε με φωτογραφίες τη μορφή που θα έχουν οι νέες κλειστές δομές στο Αιγαίο. Χρησιμοποίησε μάλιστα το ρήμα «στρατωνίζονται» για τους μετανάστες, κάτι που σχολίασε και ο ίδιος λέγοντας ότι «είδα ότι μερικοί γέλασαν, το αίμα νερό δεν γίνεται».

Για τη τελευταία δράση είπε ότι αφορά «στην εξασφάλιση και στεγανοποίηση των διόδων μεταναστών με συγκρότηση ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων» που θα περιλαμβάνει δυνάμεις που θα λειτουργούν σε ένα ενιαίο σύνολο, με ενιαία διοίκηση και διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και 800 συνοριοφυλάκων στα νησιά.

Οι 5+1 δράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό:

Ασυνόδευτα παιδιά: Θα οριστεί Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΜΚΟ: Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Άσυλο και Επιστροφές: Νέος νόμος που παρέχει το πλαίσιο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση του ασύλου ή την επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρόσληψη 500 ατόμων στις Υπηρεσίες Ασύλου.

Κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά: Ανοίγουν πέντε κλειστά κέντρα σε νησιά του Αιγαίου.

Ανταποδοτικά έργα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνικών: Παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.

Φύλαξη των συνόρων: Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση ενιαίου φορέα ελέγχου συνόρων κσθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy