Σε Γολγοθά τείνει να εξελιχθεί για γονείς και φοιτητές η ενοικίαση στέγης στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε μικρότερες ενόψει των εγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο κυνήγι στέγης έχουν βγει οι γονείς των πρωτοετών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ωστόσο, η αναζήτηση ενός οικονομικού σπιτιού φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεδομένων των αυξημένων ενοικίων και των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με ειδικούς στην αγορά ακινήτων, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικότερα στην Αττική οι κατοικίες που μισθώνονται βραχυχρόνια έχουν ωθήσει τα ενοίκια στα ύψη.

Την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τους ίδιους, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά.

Σε σχέση με το 2018 στην Αττική οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 10 με 15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικά όταν υπάρχουν κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης,

Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, είναι οι περιοχές που τα σπίτια βλέπει κανείς «με κιάλια» αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι τσουχτερά.

Παράλληλα, σε περιοχές με παλαιότερα προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν υπάρχουν σπίτια φθηνότερα από 240 με 250 ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα υπάρχουν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη συχνά αναζητήσουν στέγη σε περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές και στις πόλεις της περιφέρειας εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει επάρκεια σε σπίτια και χαμηλά ενοίκια.

Στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Ξάνθη, τον Βόλο και την Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη τα πράγματα είναι καλύτερα για τους πρωτοετείς.

 

«Τσιμπούν» οι τιμές των ενοικίων στην Αθήνα(Opens in a new browser tab)

Στα ύψη τα ενοίκια για φοιτητές: Σε λίγα χρόνια θα μπορούν να σπουδάζουν μόνο λίγοι και… εκλεκτοί(Opens in a new browser tab)