Ελλάδα: Σε τροχιά για κάλπες μπαίνει η κυβέρνηση

Όλοι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν προς τις κάλπες και μάλιστα «το συντομότερο δυνατόν», όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη στον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, στις 20 Αυγούστου, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει ήδη χαθεί, η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ημερομηνία των εκλογών -με πιθανότερη την 20η Σεπτεμβρίου.

Η απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όσο οξύμωρο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται, είναι ένα ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό, καθώς θα αξιοποιηθεί κατά της Αριστερής Πλατφόρμας.

[yarpp]

Το Μαξίμου αναμένεται να επιρρίψει στην Αριστερή Πλατφόρμα το πολιτικό κόστος για την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνηση και ουσιαστικά θα την ταυτίσει με το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα λαμβάνει ήδη αποστάσεις από αυτό το «παιχνίδι ευθυνών», τονίζοντας ότι δεν έχει ως σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά να την βγάλει από το δρόμο του μνημονίου. ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες, υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη «δείχνουν» ήδη το δρόμο προς τις κάλπες. Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, ακόμη κι αν επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής.

Επιπλέον, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης έδωσε το «προεκλογικό στίγμα», σημειώνοντας ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα για τις κάλπες, πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί μια συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης, που προβλέπονται εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ειδικότερα, αναμένεται να ζητηθεί η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στη διάρκεια του οποίου θα συμφωνηθεί από κοινού ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν άλλα περιθώρια, παρά την προκήρυξη εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστικές αντιρρήσεις σε αυτόν τον σχεδιασμό και πάντως όχι η ΝΔ.

Εφόσον αυτή η εκδοχή ευοδωθεί, το πιθανότερο σενάριο είναι οι κάλπες να στηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy