Ελλάδα: Σειρά αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, λένε διπλωματικές πηγές

Την ύπαρξη έντονων αντιδράσεων τόσο εντός, όσο και εκτός της Λιβύης αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, αναδεικνύουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

«Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, ιδιαίτερης σημασίας είναι η «”απομάκρυνση” του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις – “παρατηρήσεις” όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε».

«O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική», επισημαίνουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι σημαντική είναι και η αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

«Στη συνέχεια, βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής “δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε”», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ακόμα, όσον αφορά τις αντιδράσεις εκτός Λιβύης, οι πηγές παραπέμπουν στην «άμεση αντίδραση της Αιγύπτου».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΕ/ΑΕ Borrell, «η οποία παραπέμπει στα συμπεράσαματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού “μνημονίου”» και η οποία επίσης «αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου».

Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «ενθαρρυντικές εξελίξεις», τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση.

Επιπλέον, σημειώνουν και τον εκνευρισμό που παρατηρείται από Τούρκους αξιωματούχους, «όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Ομέρ Τσελίκ».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

«Επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.