Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το κόστος της συμφωνίας των Πρεσπών – Νέες ισορροπίες στο εσωτερικό θα αναζητήσει η Νέα Δημοκρατία

Του Βαγγέλη Αρεταίου

Με κυρίαρχο πλέον διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου να είναι το κατά πόσον η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία ή όχι, η Ελλάδα οδεύει στις πρόωρες εκλογές μετά από μια σημαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σε κλίμα πόλωσης.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει σημαντικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι στην αντιπολίτευση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μεταλλαχθεί σε ένα συστημικό κεντρο-αριστερό κόμμα.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στην Αθήνα, η ήττα των ευρωεκλογών οφείλεται κυρίως στην κόπωση της μεσαίας τάξης η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, ενώ έντονη είναι και η αίσθηση στους μικρομεσαίους, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά εχθρική απέναντί τους.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν ένα σημαντικό επίσης πλήγμα που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο που, όπως φάνηκε, η κρατική μηχανή ήταν ουσιαστικά προβληματική εδώ και χρόνια, ενώ οι εξάρσεις πολιτικών όπως ο Παύλος Πολάκης προβλημάτισαν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει αναμφισβήτητα και το πολιτικό κόστος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι στις ευρωεκλογές.

Στις Βρυξέλλες, παρ’ όλο που μέχρι τον Ιούλιο του 2015 οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕ και τις ηγεσίες της βρισκόντουσαν σε μια τροχιά μόνιμης σύγκρουσης και αβεβαιότητας όσον αφορούσε την έκβασή τους, θεωρούν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων και δεν δημιούργησε ουσιαστικά προβλήματα. Μεγάλη επιτυχία θεωρήθηκε στην Ευρώπη η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έβαλε τέλος σε μια αντιπαράθεση τριάντα σχεδόν ετών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Ικανοποίηση επίσης καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις ενδυναμώθηκαν, σε αντίθετη με την αρχική ρητορική περί σύσφιξης σχέσεων με τη Μόσχα.

Όλα αυτά που πολλοί Ευρωπαίοι πιστώνουν στον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν ωστόσο ένα κύμα απογοήτευσης από πολλούς ψηφοφόρους του, ενώ τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αρχικός θυμός λόγω της κρίσης, έδινε τη θέση του σε μια λιγότερο οργισμένη ψυχολογία, πολλοί πολίτες άρχισαν να θεωρούν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Παράλληλα, η αίσθηση πολλών πολιτών ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα συνεχίζονται μαζί με το νεποτισμό και την πολιτική πελατειολογία, απομάκρυνε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απόψεις των αναλυτών στην Αθήνα διίστανται πλέον, ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί και θα πέσει στα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά που είχε πριν την κρίση και σε αυτούς που θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκτήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα συστημικό πλέον κόμμα της Αριστεράς.

Από τη μεριά της, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια εκλογική νίκη, αλλά θα κληθεί και αυτή να βρει νέες ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο ρόλο της στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα πιο προοδευτικά στοιχεία του κόμματός του και στην εθνικιστική του πτέρυγα, ενώ θα κληθεί να διαχειριστεί έναν ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση που θα βρίσκεται και αυτός σε μια μεταβατική φάση.

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια φάση εσωτερικών αναταράξεων, αλλά ενδέχεται να αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτικό παράγοντα σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΙΝΑΛ θα συμπορευόταν με τη ΝΔ δίνοντας έτσι μια άλλη χροιά στην κυβέρνηση.

Οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ως Πρωθυπουργός αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε ως Πρωθυπουργός κυβερνητικού συνασπισμού, είναι πολλες.

Στο εσωτερικό θα πρέπει να βρει μια «μαγική φόρμουλα» μείωσης των φόρων και παραμονής στα δημοσιονομικά απαιτούμενα από τους εταίρους. Η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί κυρίαρχη πρόκληση και εκεί αναμένεται να υπάρξει η μεγάλη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να «τιθασεύει» τους εθνικιστές στους κόλπους της ΝΔ ενώ θα πρέπει να συμβιβαστεί και αυτός, όπως όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί της τελευταίας δεκαετίας, με το γεγονός ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στα οικονομικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Στο εξωτερικό, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΝΔ θα είναι να παραμένει μακριά από τις «σειρήνες» του εθνικισμού σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια.

Μια αποτυχία της ΝΔ να κυβερνήσει θα κοστίσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα και την κοινωνία της, ενώ δεν αποκλείεται σε μια τέτοια περίπτωση να κάνει την επανεμφάνισή της η Χρυσή Αυγή, που θα εκμεταλλευτεί ακόμα μια απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών.