Υπερψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 191 «ναι» η συμφωνία  συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Τη συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

«Όχι» είπαν 109 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, είναι πως η συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Όπως και παλαιότερες συμφωνίες, τόνισε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, σχέδια που απλώνονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική.

Σημείωσε επίσης ότι συμφωνία υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, τους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο που συνοδεύεται πάντα και παντού, με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αναβαθμίζει τη συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηρίζοντας το κείμενο της συμφωνίας ως «ιστορικό», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η έγκρισή του θα σημάνει τη «θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra, ο κ. Μητοστάκης ισχυρίστηκε ότι ήταν διακαής πόθος του πολεμικού ναυτικού της χώρας και ότι «πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια». Επιπλέον αναφορικά με τα Rafale, είπε ότι τα πρώτα εξ αυτών θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους.

Στο ζήτημα του κόστους των φρεγατών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αναφέροντας ότι εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και για τον στρατό ξηράς.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία αναφορικά με τη στάση της στην ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία».

«Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας τη στάση του Κινήματος Αλλαγής που προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να δώσει «συναίνεση στο λάθος».

Όπως υποστήριξε, η συμφωνία δεν αποτυπώνει μια σχέση μεταξύ ισότιμων εταίρων, καθώς προβλέπει την καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και την αγορά φρεγατών από μια υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ενώ «η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι», όπως είπε.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ανισοβαρή, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιβάρυνση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι τη στάση του θα την κρίνουν οι πολίτες.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της, ανέφερε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι το κόμμα της υποστηρίζει τη σύναψη στενών σχέσεων με τη Γαλλία, «ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της», όπως είπε.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία, όπως υποστήριξε, σπρώχνει τη χώρα «βαθύτερα στη χρεοκοπία και τη δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια».

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα καλώς πεπραγμένα της κυβέρνησης, που βασίζεται και σε προτάσεις που το κόμμα του είχε διατυπώσει, όπως υποστήριξε.

Με πληροφορίες από 902.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy