Ελλείψεις στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών

Έλα στο Google News

Του Χάρη Γεωργίου*

 

Ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, µε αφορµή τις µεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν το τελευταίο διάστηµα µε τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε πολλά χωριά της ορεινής Λάρνακας, Λεµεσού και Λευκωσίας θα θέλαµε να αναδείξουµε σωρεία προβληµάτων και σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά το σχεδιασµό, την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τα τελευταία χρόνια, στις πυρκαγιές παρατηρείται η απουσία του συντονισµού µεταξύ των εµπλεκόµενων Υπουργείων Εσωτερικών, ∆ικαιοσύνης και ∆ηµόσιας Τάξης και του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ενώ δεν υπάρχει ενιαίος φορέας να καταγράφει ανάγκες, να έχει πλάνο και σχεδιασµό αντιµετώπισης τέτοιων µεγάλων πυρκαγιών.

Ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ σε πολλές συναντήσεις που είχαµε µε τα Τµήµατα, τόσο το Τµήµα ∆ασών όσο και την Πυροσβεστική, τονίζαµε έντονα τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό πυρόσβεσης, δασοπυροσβέστες και πυροφύλακες.

Είναι αδιανόητο για εµάς να στελεχώνονται τα πυροφυλάκια µε ένα µόνο πυροφύλακα που επί καθηµερινής βάσεως είναι 12 ώρες µόνος του, χωρίς να υπάρχει δεύτερο άτοµο, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για καλύτερη διεκπεραίωση στα εργατικά τους καθήκοντα.

Επίσης, είναι απαράδεκτο να πρέπει να ανταποκριθεί ένα πυροσβεστικό όχηµα χωρίς να είναι επανδρωµένο τουλάχιστον µε τρεις δασοπυροσβέστες ή εργάτες πυρόσβεσης.

Θα πρέπει ακόµη να γίνεται καθηµερινή εκπαίδευση των δασοπυροσβεστών και των εργατών πυρόσβεσης για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση όταν και εφ’ όσον κληθούν να ανταποκριθούν άµεσα σε ένα επεισόδιο. Θα πρέπει να γίνεται καθηµερινή επιθεώρηση και συντήρηση των πυροσβεστικών οχηµάτων και όχι να αναλώνονται οι δασοπυροσβέστες σε άλλες εποχικές εργασίες που απλώς φέρνουν κόπωση.

Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, διαχρονικό και πάγιο θέµα µας ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ είναι η αύξηση της δασοπυρόσβεσης. Θα πρέπει επίσης να ενισχύονται κάθε χρόνο τόσο η ένδυση όσο και η υπόδηση. Είναι απαράδεκτο οι δασοπυροσβέστες να έχουν µόνο µια στολή.

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αστυφιλίας και εγκατάλειψης της υπαίθρου έχουν ερηµώσει πολλά χωριά και ιδιωτικές εκτάσεις, όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά κινδυνεύουν και απειλούνται ανά πάσα στιγµή από ανεξέλεγκτες φωτιές. Χρειάζεται λοιπόν να ξεκινήσει από την κυβέρνηση άµεσα ολοκληρωµένος σχεδιασµός, να δοθούν κονδύλια και να ληφθούν προληπτικά µέτρα, να σχεδιαστούν και να γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε όλα τα χωριά και στις ιδιωτικές περιουσίες.

Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει. Βρισκόµαστε µε αυτή την κυβέρνηση και τις πολιτικές της σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές και την πρόληψή τους στο «0».

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω απαιτούνται κονδύλια και αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της λιτότητας. ∆υστυχώς, ενεργεί πυροσβεστικά και όχι προληπτικά.

Εµείς ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ θα συνεχίσουµε µε την ίδια αγωνιστικότητα, το ίδιο σθένος να προστατεύουµε και να διεκδικούµε τα δικαιώµατα των δασοπυροσβεστών και των εργατών πυρόσβεσης.

*ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.