Έλλειψη γνώσης στην έγκαιρη παρέμβαση για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

 

  •  Πλήττουν το 25% του πληθυσμού της Ε.Ε.
  •  Επικαιροποιείται η Εθνική Στρατηγική και προωθούνται μέτρα

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Αν και οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις πλήττουν το 25% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αναπηρία, εντούτοις όπως διαπιστώνεται υπάρχει έλλειψη γνώσης για τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση τόσο ανάμεσα στο κοινό όσο και στους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας. Ήδη στην τελευταία συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετική πρόταση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής δημιουργήθηκαν πέντε πυλώνες μέσα από τους οποίους θα αναπτυχθούν οι δράσεις και θα ληφθούν ενέργειες για την πραγματοποίησή της.
Οι κύριοι άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι:
-Ενημέρωση, Εκπαίδευση Κοινού/Επαγγελματιών Υγείας.
-Θεραπεία και Έγκαιρη Διάγνωση.
-Αποκατάσταση, Κοινωνική Στήριξη.
-Προώθηση Έρευνας.
-Καταγραφή Δεδομένων.

Αναγκαία η δημιουργία αρχείου δεδομένων

Με την επικαιροποίηση της προηγούμενης στρατηγικής του 2011 – 2015 επιχειρείται η παροχή σφαιρικής ιατροφαρμακευτικής στήριξης και φροντίδας στους ασθενείς, η ενίσχυση των ικανοτήτων για την αυτοεξυπηρέτησή τους, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των γνώσεων των επιστημόνων για το αντικείμενο, καθώς και η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο 2019 – 2024 συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για δημιουργία αρχείου δεδομένων των Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων και η προώθηση της έρευνας ώστε να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης ενός οργανωμένου συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης. Επιπλέον, η λειτουργία θαλάμων ημερήσια φροντίδας σε όλα τα νοσηλευτήρια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εκπόνηση μελέτης για λειτουργία ρευματολογικού τμήματος στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία δύσκολων περιστατικών και η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Μέτρα που στοχεύουν στο να συμβάλουν στην ολιστική αντιμετώπιση των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων και κατ’ επέκταση στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, αυτή αποτελεί αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Ρευματικών Παθήσεων. Συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή θα αναλάβει να ετοιμάσει το σχέδιο δράσης με βάση την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική. Το σχέδιο δράσης θα υποβάλλεται κοστολογημένο για έγκριση υλοποίησης προς τον Υπουργό Υγείας.
Επιδίωξη είναι η έγκαιρη προετοιμασία του προϋπολογισμού των προγραμματισμένων δράσεων κάθε έτους.
Κάθε χρόνο θα υποβάλλει έκθεση προς τον ΥΥ για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και για αξιολόγηση της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου, όπως και εισηγήσεις για πολιτικές και αποφάσεις για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και αποκατάστασης των ρευματοπαθών, καθώς και για οποιοδήποτε θέμα περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο.
Επιπλέον, θα δημιουργεί υποεπιτροπές για συζήτηση και προώθηση του στρατηγικού σχεδίου και θα δημοσιοποιεί και διαδίδει τις δράσεις της Εθνικής Επιτροπής.

 

Προσβάλλουν άτομα σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο ηλικιωμένους

Σε ό,τι αφορά τις ρευματικές Παθήσεις και Παθήσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος, όπως επισημαίνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δρ Στάλα Κιούπημ αυτές προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τους ηλικιωμένους. «Αν διαγνωστούν καθυστερημένα και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα με κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν με αντίκτυπο τη μείωση της
ποιότητας ζωής. Επακόλουθο είναι η αυξημένη νοσηρότητα και ανικανότητα
του ατόμου να ενεργεί ανεξάρτητα λόγω μείωσης της σωματικής του
ικανότητας».
Είναι γεγονός προσθέτει η δρ Κιούπη ότι οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απουσιάζουν καθημερινά από την εργασία τους, λόγω των επώδυνων συμπτωμάτων, αποδεικνύει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη λήψη θεραπείας αποτελούν σωτήρια παρέμβαση.
«Οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις επιβαρύνουν με υψηλές δαπάνες
τα συστήματα υγείας, αφού για την αντιμετώπισή τους τα κράτη δαπανούν πάνω από 240 δισεκατομμύρια σε υγειονομική περίθαλψη, αναρρωτικές άδειες και πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται
να γίνει ακόμη μεγαλύτερο το βάρος αυτό, εξαιτίας της γήρανσης του
πληθυσμού. Παράλληλα, το άτομο με την πάθηση και η οικογένειά του έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με ποικιλία δυσκολιών που εμποδίζουν τη
φυσιολογική καθημερινότητά τους, ενώ πολλές φορές βρίσκονται σε απόγνωση
από την έλλειψη ορθής καθοδήγησης και κατάλληλου χειρισμού.

 

Μοναδική πρόληψη
Μοναδική πρόληψη για τις Ρευματικές Παθήσεις είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής,
η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική
αγωγή, καθώς και με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
Παρ όλα αυτά, κοινή διαπίστωση είναι ότι ανάμεσα στο κοινό, τους ιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, παρατηρείται έλλειψη γνώσης για τη
σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση. Επιβαρύνουν όχι μόνο τα άτομα με αναπηρίες αλλά επηρεάζουν επίσης την οικογένειά τους, τους εργοδότες, την κοινωνία και την οικονομία του κράτους. Η ποικιλία των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων και τα συνεπακόλουθα συμπτώματά τους, ωθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο σχεδιασμό δράσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους. Αν ληφθεί υπόψη ότι η πάθηση της οστεοαθρίτιδας συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα αυτή, μπορούμε τότε να πούμε ότι στη χώρα μας οι Ρευματικές Παθήσεις λαμβάνουν μορφή επιδημίας. Ως εκ τούτου ένα κράτος για να θεωρείται κράτος πρόνοιας, το οποίο ασχολείται με τα πολλαπλά θέματα της υγείας ενός ρευματοπαθούς ατόμου, προωθεί την οργάνωση και το σχεδιασμό ενός στρατηγικού σχεδίου που να ικανοποιεί και να αντιμετωπίζει σφαιρικά τις ανάγκες».

 

Αριθμοί και επιπτώσεις

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Κύπριοι θα νοσήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους με κάποια μορφή ρευματοπάθειας. Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις και προσβάλλουν περίπου 1,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως σημειώνοντας, μάλιστα, αύξηση της τάξης του 45% τα τελευταία 20 χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν περισσότερα από 120 εκατ. άτομα και συναποτελούν το υψηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενειών στα εθνικά συστήματα υγείας. Μόνο στην Ευρώπη δαπανούνται 240 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 1/4 των συνολικών δαπανών για την υγεία. Είναι υπεύθυνες για το 50% της απουσίας από την εργασία και περίπου το 60% της μόνιμης ανικανότητας για εργασία. Το δε ποσοστό ανεργίας είναι 3 φορές υψηλότερο για τα άτομα με ρευματικές/μυοσκελετικές παθήσεις από τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία φυσικής ανικανότητας και τη δεύτερη αιτία επαγγελματικής ανικανότητας μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι απουσίες από την εργασία ως αποτέλεσμα των παθήσεων αυτών μεταφράζεται σε συνολική απώλεια 650 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy