Ελληνική: Κέρδη 21 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο – Με αρνητικά επιτόκια και επιθετική πολιτική για ΜΕΔ

Αρνητικά επιτόκια για νοικοκυριά και πιο επιθετική πολιτική για ΜΕΔ

 

Ισχυρή θέση

Η τράπεζα διατηρεί την ισχυρή της θέση στην αγορά, αφού ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας έφτασε στο 22% ενώ το πλεόνασμα ρευστότητας άγγιξε τα 6,1 δισ. ευρώ

 

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη 21 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο καθώς και διατήρηση της ισχυρής της θέσης στην αγορά, αφού ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας έφτασε στο 22% ενώ το πλεόνασμα ρευστότητας άγγιξε τα 6,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, προανήγγειλε αρνητικά επιτόκια και στις μεγάλες καταθέσεις νοικοκυριών πέραν των 100 χιλ. ευρώ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στα εργασιακά με στόχο την αύξηση του κέρδους της τράπεζας. Προανήγγειλε επίσης πιο επιθετική πολιτική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση πακέτου 700 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022. Ανέφερε ακόμη ότι πέραν της πώλησης δανείων, η τράπεζα εξετάζει στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της APS Cyprus, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ικανότητα ανάκτησης δανείων.

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά την εποπτική έγκριση του διορισμού του, ο Γερμανός τραπεζίτης είπε ότι η τράπεζα εξετάζει τρόπους ενεργής διαχείρισης του λειτουργικού της κόστους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χαμηλής κερδοφορίας λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων. Υπενθύμισε επίσης ότι η τράπεζα έχει επιβάλει αρνητικό επιτόκιο σε εταιρικές καταθέσεις, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε χρεώσεις ρευστότητας σε νοικοκυριά». Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μέτρο θα αφορά μόνο υψηλές καταθέσεις πέραν των 100 χιλ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 2% της καταθετικής βάσης της τράπεζας. Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν ιδανικό για τους καταθέτες αυτούς να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των καταθέσεών τους, όπως επενδυτικά προϊόντα ή ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν οι σκέψεις για το λειτουργικό κόστος της τράπεζας αφορούν και το προσωπικό, ο Όλ. Γκάτζκε είπε ότι: «Το εξετάζουμε αλλά πρέπει να συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων και των συντεχνιών. Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για το πώς θα το κάνουμε».

Από την πλευρά του ο ανώτατος οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, αναφέρθηκε στην επικείμενη πώληση δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ λέγοντας ότι: «Μιλούμε ήδη με επενδυτές, έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία και υπάρχει ενδιαφέρον». Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η ταυτόχρονη πώληση της APS Cyprus.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.