Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Επί τόπου επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, υπό τον Α. Κυπριανού

 

Οι μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και η ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου ξενοδοχειακού εξοπλισμού είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπως αυτά εκφράστηκαν από τη διεύθυνση και το προσωπικό σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον Γ.Γ. Άντρο Κυπριανού, που χθες το πρωί πραγματοποίησε επίσκεψη. Η αντιπροσωπεία, αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ωρομίσθιο προσωπικό, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου και κατέγραψε τα προβλήματα τα οποία της είχαν αναφερθεί.

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Και το νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, είναι λειψό, ενώ ιδιαίτερες ανησυχίες προκύπτουν από τη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης, που θα λειτουργήσει λίαν συντόμως, η οποία απαιτεί επιπλέον 25 νοσηλευτές. «Εάν δεν προσληφθεί αυτός ο αριθμός, τότε η νέα μονάδα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Από τη Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις ειδικότητες της Εντατικής, της Ογκολογίας, της Γαστρεντερολογίας ενώ αναφέρθηκε πως ενίσχυση χρειάζεται η Γενική Χειρουργική, το Κέντρο Μαστού, κ.α..

Εκφράστηκαν φόβοι για νέο κύμα φυγής ιατρών, με το προσωπικό να σημειώνει τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφτηκε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καθώς και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους γιατρούς να διατυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις αποχωρήσεις συναδέλφων τους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας «υπάρχουν επιστολές από το μισό τουλάχιστον νοσηλευτικό προσωπικό που επιθυμεί να εργαστεί σε άλλα τμήματα». Στις Α’ Βοήθειες το προσωπικό περιέγραψε τις δυσκολίες που σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζει και τόνισε πως «ουδείς, ιατρός ή νοσηλευτής, θέλει να εργαστεί εκεί».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του από το Νοσοκομείο Λευκωσίας απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Αναφέρθηκε στην έγκριση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν δεν αυτονομηθούν τα νοσοκομεία, Γενικό Σχέδιο Υγείας δεν θα εφαρμοστεί. Και για να αυτονομηθούν τα νοσοκομεία, τόνισε, θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. Αφού σημείωσε ότι η στήριξη του ΑΚΕΛ στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας είναι διαχρονική, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε φόβο ότι «όταν έρθει η ώρα της αυτονόμησης των νοσοκομείων δεν θα υπάρχουν ούτε γιατροί, πιθανόν ούτε και νοσηλευτές στα νοσοκομεία».

Μνεία έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και στις κρατικές δαπάνες της Υγείας λέγοντας ότι το κόμμα έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες της Υγείας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.

Μαρίνα Κουμάστα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.