Ελπίδα ή Στασιμότητα – Οπισθοδρόμηση

Ιανουάριος 2018 και σύσσωμος ο κυπριακός λαός έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία του για την επόμενη θητεία διακυβέρνησης. Από αυτό το ραντεβού δεν παραλείπονται ούτε οι φοιτητές, αλλά ούτε και το όλο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Είναι  το σημείο εκείνο το οποίο θα βάλει τα θεμέλια για ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα αυτού, αλλά και αξιοποίηση του ή θα δώσει παράταση στην κατρακύλα και τη στασιμότητα που επέλεξε η απερχόμενη κυβέρνηση να τον οδηγήσει, μαζί με τους εντός Βουλής συμμάχους της!

Ας ανασκοπήσουμε την κατάσταση σήμερα. Καταρχάς να επισημάνουμε ότι στην Κύπρο λειτουργούν 3 δημόσια πανεπιστήμια, 1 ανώτατη δημόσια σχολή και 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τη ροή φοιτητών στο εξωτερικό. Παρατηρείται επίσης η μη διαθεσιμότητα όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια πανεπιστήμια και πολλές φορές ούτε και στα ιδιωτικά. Εκτός αυτού, σημαντικός παράγοντας είναι και το οικονομικό μέρος των σπουδών, είτε είναι βιβλία, δίδακτρα, έξοδα μετακίνησης, αεροπορικά εισιτήρια κ.ο.κ. τα οποία αποτελούν ένα σεβαστό ποσό για τις οικογένειες των φοιτητών και στερούν το δικαίωμα πολλές φορές σε νέους ανθρώπους να σπουδάσουν .

Οι κ. Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα προαναφερθέντα. Αφού ο μεν καλοσχεδιάζει στο υπουργικό συμβούλιο μειώσεις της φοιτητικής μέριμνας για κάθε χρονιά, κλείσιμο του ξενοδοχειακού ιδρύματος ΑΞΙΚ, αποκοπή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους φοιτητές (την επανάφεραν  2 μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση) και ο δε χέρι χέρι τον στηρίζει και τα ψηφίζει στη Βουλή. Οι δύο αυτοί πολιτικοί έχουν κοινό φάρο, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και επιτίθενται στους φοιτητές.

Το ερώτημα που έχω θέσει από την αρχή, έχει μονόδρομη απάντηση και είναι η αλλαγή της παρούσας κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στην Κύπρο γενικότερα. Τον Ιανουάριο για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους υπάρχει μόνο μια επιλογή, αυτή του Σταύρου Μαλά. Ενός ανθρώπου ο οποίος οραματίζεται τους νέους να ενασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία στους διάφορους τομείς. Να παραμένουν στον τόπο τους και να έχουν προοπτική στο αντικείμενο για το οποίο σπούδασαν. Αλλά και μια τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και νέες να σπουδάσουν χωρίς οικονομικά εμπόδια σε κανένα επίπεδο σπουδών.

Άγγελος Αγγελή

Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Θεσσαλονίκης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy