Ελπίδα μέχρι τέλος Ιουνίου να ανακτηθεί πλήρως η ζωή των πολιτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται το Μακάρειο Νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κύπρος - Το Αύριο», , Λευκωσία, Κύπρος.

Την ελπίδα μέχρι το τέλος Ιουνίου οι πολίτες να ανακτήσουν πλήρως τη ζωή και τις ελευθερίες που υποχρεωθήκαν να αποστερηθούν το προηγούμενο διάστημα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος έχει επιτυχώς διαχειριστεί την πανδημία με τη σειρά μέτρων που λήφθηκαν.

«Ευελπιστώ ότι με τους στόχους που έχει θέσει και επιτυχώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, περί το τέλος ενδεχόμενα Ιουνίου – για να κρατούμε και κάποιες επιφυλάξεις διότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη – να ανακτήσουμε πλήρως τη ζωή, τις ελευθερίες που υποχρεωθήκαμε να αποστερηθούμε το προηγούμενο διάστημα» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Σε ερώτηση για τις αποφάσεις για χαλαρώσεις περιορισμών, λόγω της πανδημίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιτυχώς έχουμε διαχειριστεί την πανδημία, με τη σειρά μέτρων που έχουμε πάρει και η Κύπρος θεωρείται, μάλιστα, από τις πρώτες χώρες στην επιτυχή διαχείριση στην ΕΕ και όχι μόνο».

«Αυτή η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης επιτρέπει να ανακτούμε και να επανερχόμαστε στην κανονική ζωή», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα μέτρα ξεκινούν με περαιτέρω χαλαρώσεις, ενώ αίρονται στις 10 Ιουνίου και άλλοι περιορισμοί».

«Ευελπιστώ ότι με τους στόχους που έχει θέσει και επιτυχώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, περί το τέλος ενδεχόμενα Ιουνίου – για να κρατούμε και κάποιες επιφυλάξεις διότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη – να ανακτήσουμε πλήρως τη ζωή, τις ελευθερίες που υποχρεωθήκαμε να αποστερηθούμε το προηγούμενο διάστημα», είπε.

Ερωτηθείς αν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία επιλογής άλλου εμβολίου σε όσους έχουν ήδη διευθετήσει ραντεβού για την πρώτη δόση με AstraZeneca και θα προβούν σε ακύρωσή του, λόγω της σύστασης του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο ατόμων άνω των 50, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «από την ώρα που είναι κάτω των 50 ετών, έστω και αν έχει διευθετηθεί ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα τύχουν δεύτερης ευκαιρίας, ώστε να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο».

Επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Μακάρειο Νοσοκομείο, εκφράζοντας «υπερηφάνεια» για την επιστημοσύνη των λειτουργών υγείας του, αλλά και για το έργο που επιτελούν.

Είναι «ένα από τα πρότυπα νοσοκομεία που διαθέτουμε στην Κύπρο που φιλοξενεί κατ΄ουσία τα παιδιά, τα πρόωρα νεογνά, με σωρεία Υπηρεσιών, είτε αυτές αναφέρονται στο Παιδοογκολογικό είτε σε άλλες. Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο φροντίζει τη μητέρα και το παιδί», είπε.

Συνεχάρη τον Διευθυντή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το σημαντικότατο έργο που επιτελούν.

Όπως είπε, θεωρεί ότι η επίσκεψή του ήταν αναγκαία, ιδιαίτερα μετά την ετοιμασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να εξαγγείλει μια δαπάνη που περιλαμβάνει το Σχέδιο, ύψους περίπου 23,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι χωριστές υπηρεσίες, που θα παρέχονται για αιμοκάθαρση, ύψους δύο εκ. ευρώ.

Ανέφερε πως τα 23,5 εκ. που θα διατεθούν μέσα από το Σχέδιο, στόχο έχουν να καταστήσουν το Μακάρειο Νοσοκομείο, Νοσοκομείο Παίδων, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα, τη νέα Κλινική Παιδονευρολογίας και Γενετικής, νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πρόωρων Νεογνών και ανακαίνιση της παρούσας, τη νέα ενδοκρινολογική κλινική και την ανακαίνιση γυναικολογικής κλινικής και άλλων χώρων του νοσοκομείου, ώστε «να είναι ακόμα πιο φιλόξενο, όχι μόνο προς τα παιδιά και τις μητέρες, αλλά και σε όσα των παιδιών έχουν ανάγκη τους γονείς τους να είναι κοντά τους».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «η εδώ παρουσία μου συμβολίζει την κύρια έγνοια του κράτους, την ανταπόκριση στις ανάγκες- μετά την υιοθέτηση και του ΓεΣΥ- των παιδιών, για μια, ακριβώς όπως και σήμερα επιτελείται, αλλά, αναβαθμισμένη, εξειδικευμένη, ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας».

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.