Ελπίδες γεννούν οι δοκιμαστικοί εμβολιασμοί που διενεργεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού ανακοίνωσαν σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τη φόρμουλα εμβολίου που άρχισε να δοκιμάζει σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η επιστημονική ομάδα του οποίου εκτιμά ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της μπορεί να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου.

Το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποιεί την έρευνα, έχει ήδη προβεί σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εκατοντάδες εθελοντές και η έρευνα αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση με 20 εκατομμύρια λίρες.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα δρομολογηθεί αμέσως η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του ανά τον κόσμο, για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία.

Μάχη με την πανδημία

Αρχικά, και για όσο διαρκεί η πανδημία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ο Πασκάλ Σοριότ, αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να επιταχύνουμε την παγκοσμιοποίηση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού και να προστατέψουμε τον κόσμο από την πιο θανατηφόρα πανδημία μιας ολόκληρης γενιάς».

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας, Αλόκ Σάρμα, χαρακτηρίζει τη συνεργασία ζωτικό βήμα για τη γρήγορη παρασκευή ενός εμβολίου για τον κοροναϊό -εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το υπό δοκιμή της ομάδας της Οξφόρδης- και για την άμεση διάθεσή του.

Ο σερ Τζον Μπελ, που κατέχει τον ανώτατο τίτλο τιμής καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τη συνεργασία «σημαντική στον αγώνα κατά των πανδημιών» για το προσεχές μέλλον.

Σε μήνυμά του στο twitter, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, καλωσορίζει τη συμφωνία και γράφει:

«Η συνεργασία του καλύτερου βρετανικού επιστημονικού δυναμικού με το καλύτερο βρετανικό επιχειρηματικό δυναμικό θα φέρει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για ένα εμβόλιο. Η επιστήμη είναι αβέβαιη και ίσως κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτή η συμφωνία δίνει στη Βρετανία την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μια καινοτομία που μπορεί να νικήσει αυτόν το φοβερό ιό».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy