Ελπίδες για ανάπτυξη από ενιαία ψηφιακή αγορά

Η υιοθέτηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς θα έχει σημαντικά οφέλη για τα άτομα και τις επιχειρήσεις και για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ενιαία ψηφιακή αγορά (DSM- Digital Single Market), πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας Andrus Ansip.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της ψηφιακής ενιαίας αγοράς ο κ. Ansip δήλωσε ότι πρόκειται για εργασία που έγινε τους τελευταίους έξι μήνες για την οποία υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία και στο επίπεδο της Κομισιόν αλλά και με το ΕΚ.

Ο κ. Ansip είπε ότι η στρατηγική έχει σαφές χρονοδιάγραμμα, με δεκαέξι φιλόδοξες πρωτοβουλίες που βασίζονται γύρω από τρεις αλληλένδετους πυλώνες πολιτικής:

  • Καλύτερη πρόσβαση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη
  • Υψηλής ποιότητας υποδομή που λειτουργεί ομαλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και δημιουργία του σωστού και δίκαιου πλαισίου
  • Προετοιμασία για το μέλλον, για να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.

Ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών σε ένα ενιαίο ψηφιακό χώρο και τη βελτίωση της πρόσβασης σε απευθείας σύνδεση γενικά.

“Η DSM έχει ως στόχο να ενισχύσει το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο με την ενθάρρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να πωλούν και πέραν των συνόρων και μία από τις πρωτοβουλίες είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για online αγορές σε όλη την ΕΕ”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ansip, υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 11,7 δις ευρώ ετησίως εάν θα μπορούσαν να επιλέξουν από μια πλήρη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ όταν ψωνίζουν online.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συστήματος των πνευματικών δικαιωμάτων, τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε πολιτιστικό υλικό σε απευθείας σύνδεση και στη δημιουργία ευκαιριών για τους δημιουργούς και τη βιομηχανία γενικότερα.

Αναμένεται ότι θα υποβληθούν νομοθετικές προτάσεις πριν από το τέλος του 2015 για να σμικρυνθούν οι διαφορές μεταξύ των εθνικών καθεστώτων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να επιτρέπεται η ευρύτερη διαδικτυακή πρόσβαση σε έργα σε ολόκληρη την ΕΕ.

“Η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί πλήρως από την ψηφιακή οικονομία, όπου τα νέα δεδομένα καθίστανται πολύ σημαντικά και οι πολίτες μας έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας”, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα οι Ευρωπαίοι να έχουν καλύτερη προστασία όταν αγοράζουν online, να απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος στις παραδόσεις, περισσότερες επιλογές και καλύτερη πρόσβαση σε περιεχόμενο, προϊόντα και υπηρεσίες από άλλες χώρες της ΕΕ.

“Χρειαζόμαστε ίσους όρους για όλους να ανταγωνίζονται ανοιχτά και δίκαια σε αυτή την ψηφιακή αγορά. Κάθε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη πρέπει να παίζει με τους ίδιους κανόνες, χωρίς διάκριση και ευνοιοκρατία”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy