Ελπίδες στο χάπι για να αποφευχθούν οι περιορισμοί

Καταρτίζεται πρωτόκολλο, καθώς αναμένεται η άφιξή του αρχές Ιανουαρίου

Στο χάπι κατά του κορωνοϊού εναποθέτο­νται οι ελπίδες μας, για να μη φτάσουμε στο σημείο να ληφθούν τόσο σκληρά και καθολι­κά περιοριστικά μέτρα, όπως στο παρελθόν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χαραυγής», αναμένεται στις αρχές Ιανου­αρίου να φτάσουν στην Κύπρο οι πρώτες ποσότητες από το χάπι κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα χάπι που 5 μέρες μετά τη χρήση του μειώνει δραστικά τις πιθανότητες νοσηλείας. Αυτό δείχνει εξάλλου και η εμπει­ρία από την εφαρμογή του στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια καλά ενημερωμένη πηγή, για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί επιτροπή από ειδικούς, η οποία θα αξιολογή­σει και θα θέσει πρωτόκολλο στη χρήση του χαπιού, καθώς αρχικά οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες.

Εφόσον το χάπι φτάσει σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τότε αναμένεται να βελτιώσει την επιδημιολογική μας κατάσταση και να μην αναγκάσει τους ειδικούς να λάβουν αυ­στηρότερους περιορισμούς από αυτούς που θα συμφωνηθούν αύριο κατά τη συνεδρία της επιδημιολογικής επιτροπής μαζί με τον Υπουργό Υγείας.

Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε, στόχος των μέτρων που θα παρθούν τη Δευτέρα είναι να μην τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι, αλλά να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις), φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν θα ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα, αλλά το θέμα θα εξεταστεί πιο εξειδικευμένα μετά τα Χριστούγεννα.

Ακόμα, αν όλα πάνε κάλα, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα εισαγωγής του χαπιού, αναμένεται ότι δεν θα παρθούν αυστηρότε­ρα μέτρα για τους γάμους και βαφτίσεις που γίνονται με μόνο εμβολιασμένους. «Δεν θέ­λουμε να δώσουμε στον κόσμο αντικίνητρα», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να είναι δεδομένο ότι την Τετάρτη το Υπουργικό θα αποφασί­σει αυστηροποίηση των μέτρων. Μεταξύ των εισηγήσεων που υπέβαλαν οι επιδημιολόγοι περιλαμβάνεται η επαναφορά της τηλεργα­σίας στις επιχειρήσεις, μάσκες και στη Δημο­τική Εκπαίδευση, αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται στους μικρότερους μαθητές, καθορισμός χώρων και δραστηρι­οτήτων υψηλού κινδύνου με απαίτηση για αρνητικό τεστ από όλους, ανεξαρτήτως εμ­βολιαστικού ιστορικού.

15 μέρες διορία…

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, υπογράμμισε ότι «μπορεί να μη γίνει lockdown για τους ανεμβολίαστους, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποιος περιορισμός στις μετακινήσεις τους». Σημείωσε ότι «από εμάς εξαρτάται να εμβολιαστούμε και να τερματίσουμε την πανδημία» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να σταματήσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πριν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων θα δοθούν 15-20 μέρες ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Ξεκαθάρισε ότι στη συνέχεια «βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν. Προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown, κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους».

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.