ΕΜΑ: Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να γίνει σύσταση για χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού, αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς άνω των 60

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επισημάνθηκε πως ούτως ή άλλως ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός.

Στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορωνοϊού».


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, όταν η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις.

Στον αντίποδα, άλλη προκαταρκτική έρευνα εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση.

Στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορωνοϊού». «Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις σε πολύ μικρά διαστήματα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται με τον εμβολιασμό», είχε τονίσει ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.