Εμανουέλ Μακρόν: Με την πλάτη στον τοίχο

Η δημοτικότητά του καταρρέει και καμιά προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου δεν σώζει την κατάσταση

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Με ένα μίνι ανασχηματισμό στις αρχές της εβδομάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις για την προεδρική του θητεία και τα βαριά σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από το Ελιζέ.
Στο σκάνδαλο με τον βίαιο πρώην σωματοφύλακα του Γάλλου Προέδρου, Αλεξάντρ Μπεναλά, ήρθαν να προστεθούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, δύο υπουργικές παραιτήσεις.

Η πρώτη ήταν η ηχηρή παραίτηση του Νικολά Ιλό, Υπουργού Οικολογίας. Αρχικά το χαρτοφυλάκιό του προτάθηκε στον «κόκκινο Ντάνι», τον Γαλλογερμανό Ντανιέλ Κον Μπετίτ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, που είναι το τρίτο σημαντικότερο της γαλλικής κυβέρνησης.

Η δεύτερη παραίτηση ήταν της Υπουργού Αθλητισμού, Λορά Φλεσέλ. Ο Μακρόν της έδειξε την πόρτα της εξόδου, πριν ξεσπάσει σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται.
Στη συνέχεια, οι επιλογές του Γάλλου Προέδρου για την αντικατάσταση των δύο υπουργών που αποχώρησαν, συζητήθηκαν πολύ. Το θώκο του δημοφιλούς Νικολά Ιλό πήρε ένας επαγγελματίας πολιτικός, ο Φρανσουά ντε Ρουζί. Ο Ντε Ρουζί που περιγράφεται ως «πραγματιστής» από τους επικοινωνιολόγους του κυβερνώντος κόμματος, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στους κόλπους των Οικολόγων Πράσινων. Στο μεσοδιάστημα βρέθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα και στο τέλος κατέληξε να υποστηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο άκουσμα του διορισμού του για το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, τα σχόλια δεξιών και αριστερών πολιτικών ήταν φαρμακερά. Τον κατηγόρησαν για τυχοδιωκτισμό, ενώ ο επικεφαλής των Οικολόγων – Πράσινων, Γιανίκ Ζαντό, του ευχήθηκε όλο νόημα να αντισταθεί στα λόμπι των φυτοφαρμάκων, των πυρηνικών και του κυνηγιού.

Οι επικριτές του Ντε Ρουζί, του προσάπτουν πως ως πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης διοργάνωσε τον περασμένο Μάιο την ψηφοφορία για την απαγόρευση της επικίνδυνης γλυφοσάτης στις δύο το ξημέρωμα, με αποτέλεσμα η απαγόρευση να απορριφθεί λόγω της προχωρημένης ώρας, προς μεγάλη ικανοποίηση του λόμπι της βιομηχανίας των φυτοφαρμάκων.

Πιο κάτω και από τον Ολάντ

Παρά τις αλχημείες για να περισώσει ό,τι μπορεί, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η δημοτικότητά του σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταρρέει. Τον Αύγουστο, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, κατέγραψε πτώση 10 μονάδων. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop που διενεργήθηκε για το περιοδικό Paris Match, μόνο το 31% των Γάλλων πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική του Γάλλου Προέδρου. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της θητείας του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιοδικό, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζει ποσοστό χαμηλότερο από του σοσιαλιστή προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ (32%) κατά την ίδια περίοδο της θητείας του, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ίσως από την κατάρρευση αυτή να αναπτερώνονται οι ελπίδες του Φρανσουά Ολάντ για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας, το 2022.

Ο πρώην Πρόεδρος το τελευταίο διάστημα δεν κινείται μόνο στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο. Όποτε μπορεί δεν χάνει την ευκαιρία να επικρίνει τον Εμανουέλ Μακρόν και να εξαπολύει επιθέσεις στην κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα πολιτικοί αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι είναι ο μόνος που ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στον Γάλλο Πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του για τη διαφήμιση του βιβλίου του «Μαθήματα Εξουσίας», ο Φρανσουά Ολάντ χωρίς να κατονομάσει, εκτόξευσε αιχμηρά βέλη ενάντια σε εκείνον που πριν από ενάμιση χρόνο τον έβαλε στο περιθώριο της πολιτικής. Συγκεκριμένα, άσκησε έντονη κριτική στην κακοφωνία που δημιουργήθηκε στους κόλπους της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, με την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στην πηγή. Το μέτρο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Η εφαρμογή του έχει δυσαρεστήσει πολλούς Γάλλους και ο Μακρόν δίστασε προς στιγμήν να το προχωρήσει. Ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί από την αρχή του νέου έτους.

«O Εμανουέλ Μακρόν που είχε υποσχεθεί στους Γάλλους πως θα ενσαρκώσει την αλλαγή στο πολιτικό πεδίο σεβόμενος τις δεσμεύσεις του, φαίνονταν ανέγγιχτος. Σήμερα βρίσκεται παγιδευμένος στις δυσκολίες εξάσκησης του αξιώματός του όπως και οι προκάτοχοί του», υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Στα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Γάλλος Πρόεδρος είναι και ο αρνητικός αντίκτυπος από διορισμό ανθρώπων της αυλής του, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει προεκλογικά προσφερόμενοι τις υπηρεσίες τους. Ένας από αυτούς είναι ο συγγραφέας Philippe Besson. Ο Besson διορίστηκε πρόξενος της Γαλλίας στο Λος Άντζελες, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και τις διπλωματικές ικανότητες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy