Δεν έμεινε μάχη για το χαλλούμι που να μη χάσει η κυβέρνηση

Μετά το «bbqloumi» χάθηκε και η μάχη για το ελληνικό «halloumi vermion»

Έλα στο Google News

Δεν έμεινε μάχη για το χαλλούμι που να μη χάσει η κυβέρνηση, αφού μετά από την αποτυχία της προσφυγής για την εγγραφή βουλγάρικου χαλλουμιού, γνωστού με την ονομασία «BBQLOUMI», χθες το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε και την προσφυγή ενάντια στο εικονιστικό σήμα ελληνικής εταιρείας.

Πρόκειται για συνέχεια στην εγκληματική διαχείριση της υπόθεσης, αφού υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για καταχώρηση του σήματος το Σεπτέμβριο του 2013, με το Υπουργείο Εμπορίου να χάνει το χρονοδιάγραμμα για υποβολή ένστασης. Ως εκ τούτου στη συνέχεια αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση για κήρυξη ακυρότητας, η οποία απορρίφθηκε. Πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση, και ως εκ τούτου αναμένεται να ασκηθεί έφεση.

Rum Yonetimi Hellim Konusunda Avrupa Mahkemesinde Hukuk Savasi Veriyor H259139 2F4Af1 1

Μιλώντας με ειδικούς επί του θέματος, χαρακτήρισαν απαράδεχτους τους χειρισμούς αφού, όπως ανέφεραν, ο λόγος που βγαίνουν αυτές οι αποφάσεις είναι γιατί δεν ακολουθείται σωστή γραμμή υπεράσπισης και δεν τεκμηριώνονται σωστά οι υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Εξηγώντας μας αναφέρθηκε ότι «δεν μπορούν να συνδέσουν τη φήμη του χαλλουμιού με την Κύπρο και κατ’ επέκταση με το εμπορικό σήμα».

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε με χθεσινή του απόφαση προσφυγή του Κυπριακού Ιδρύματος για την προστασία του χαλλουμιού και επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πως δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ του συλλογικού σήματος HALLOUMΙ και του «Halloumi Vermion» το οποίο προσδιορίζει τα προϊόντα ελληνικής εταιρείας.

Όπως αναφέρει το ΓΔΕΕ «αμφότερα τα αντιπαρατιθέμενα σημεία περιλαμβάνουν την λέξη «halloumi», ωστόσο, η προσοχή του κοινού περισσότερο έλκεται από τα κυρίαρχα διακριτικά στοιχεία του επίδικου σήματος, δηλαδή, τις λέξεις «vermion» και «belas», τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προγενέστερο σήμα». «Δεν αποδείχτηκε ότι το ενδιαφερόμενο κοινό θα συσχετίσει το προγενέστερο σήμα με κάτι άλλο πέραν του τυριού χαλλούμι, καθώς παραπέμπει στη γενική ονομασία αυτού του είδους τυριού και λιγότερο στην εμπορική προέλευση των προϊόντων που το προγενέστερο σήμα προσδιορίζει», σημειώνει το ΓΔΕΕ. Αύριο, 26 Μαρτίου, αναμένεται η τελική απόφαση από την ΕΕ για την έγκριση του Φακέλου.

Αναμένονται μέτρα από τυροκόμους Εν τω μεταξύ η απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε επιστολή του Συνδέσμου Τυροκόμων, φαίνεται να μην ικανοποιεί, ως εκ τούτου ανταπαντώντας προειδοποίησαν τον Υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν βασικές τους απαιτήσεις θα διακόψουν επ’ αόριστο τις εργασίες τους από τις 2 Απριλίου. Τα σημερινά αποθέματα υπολογίζονται ότι μπορούν να ικανοποιήσουν την αγορά για περίπου 2-3 μήνες. Μεταξύ άλλων ζητούν να μην αφαιρεθούν φάρμες από αυτές που μπορούν να δίνουν το γάλα για χαλλούμι, όπως και να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα που παράγουν τα τελευταία 25 χρόνια.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.