Έμφαση στη μεταφορά Φ.Α. που θα προέρχεται από κοιτάσματα στην Αν.Μεσόγειο, λέει ο ΠτΔ

Στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή διπλωματία, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία «The Cyprus Gateway» είναι μέρος αυτών των προσπαθειών.

Προσφωνώντας το εργαστήρι υψηλού επιπέδου με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction» που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι το εργαστήριο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων, αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να επικεντρωθεί εκ νέου στις ενεργειακές ανάγκες και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ως θέμα “ύψιστης προτεραιότητας”.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει επειγόντως εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οδούς εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, είπε, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στην παγκόσμια γεωπολιτική και ενεργειακή αγορά, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε και την Κύπρο.

«Η νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη ημέρα, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και κατά συνέπεια τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας», υποστήριξε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θέμα της ενεργειακής απομόνωσης και της εξάρτησης της Κύπρου από εισαγωγές καυσίμων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες και με την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση, είπε, έχει ορίσει ως βασικούς πυλώνες της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την άρση των επιπτώσεων στην Κύπρο από γεωπολιτικά γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος, την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας, τη βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μιας εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία, με βάση την Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο «Fit for 55» της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Είπε ότι στις προσπάθειές μας να μειώσουμε ουσιαστικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και, κατά συνέπεια, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, προτείνουμε, μέσω της πρωτοβουλίας «The Cyprus Gateway», να εξετάσουμε μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέτοντας πρώτα την Κύπρο, σημείωσε, «έχουμε καταλήξει σε μια τεχνικά εφικτή λύση, η οποία θα είναι επωφελής, κατά τη γνώμη μας, για όλα τα μέρη, να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, παράλληλα, για υγροποίηση και εξαγωγή στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη μεταφορά, μέσω αγωγού φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο για χρήση στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα εγκατάσταση LNG, στην περιοχή του Βασιλικού, η οποία μπορεί να είναι πλωτή ή αρθρωτής τεχνολογίας στην ακτή.

«Μέσω αυτής της εγκατάστασης, το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υγροποιηθεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί με μεταφορείς LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο παροχής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για προμήθεια στην Ευρώπη. Αυτό το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΕ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις συνέργειες μεταξύ ενεργειακών, τεχνολογικών και επενδυτικών οργανισμών και τη σύμπραξη της Κυπριακής Κυβέρνησης «θα ξεκλειδώσουμε αμοιβαία και δίκαια οφέλη για όλους μας».

«Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις εταιρείες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλους που βλέπουν ευνοϊκά την περιοχή ως μια πιθανή νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, να διερευνήσουν αυτές τις συνέργειες και φυσικά με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας», πρόσθεσε.

Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση της ενεργειακής μας στρατηγικής, συνέχισε, “θα παρουσιαστεί σήμερα από τους ειδικούς μας” και κάλεσε τους συμμετέχοντες να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας και να προτείνουν τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να εμπλακούν στις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πιστεύουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μοναδική θέση για να συμβάλει θετικά στις ενεργειακές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στην περιοχή προωθούνται μεγάλα διασυνοριακά έργα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της σημασίας τους για τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρώπη συνολικά.

«Στοχεύουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την ενεργειακή διπλωματία, προωθώντας ενεργά τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρωτοβουλία ‘The Cyprus Gateway’ είναι μέρος αυτών των εντατικών προσπαθειών, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους φορείς μια εναλλακτική λύση για άντληση γνώσης και τεχνογνωσίας και τη δημιουργία εσόδων από πόρους από φυσικό αέριο μέσω της μεταφοράς και της υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο», τόνισε.

Είπε στους συμμετέχοντες ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί τους και τους ομολόγους τους στον κλάδο για δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.

«Αυτό το εργαστήρι είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών της κυβέρνησής μου να δημιουργήσει μια εύρωστη οικονομία για τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του φυσικού αερίου, λέει ο ΠτΔ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το εργαστήρι είναι η ένδειξη του πόσο υψηλά στις προτεραιότητές της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όπως υποστήριξε, δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.

«Υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού για την εγχώρια αγορά, το δεύτερο αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο αφορά τις προοπτικές τις Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με τα γειτονικά κράτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αποσκοπεί να φέρει αυτά τα τρία δεδομένα μαζί, με πρωταρχικό στόχο την εγχώρια αγορά, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι υπόλογη και έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχυθεί η προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Άρα φέρνουμε αυτά τα δύο μαζί, αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές μας σχέσεις με τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί οι επενδυτές να προτιμήσουν την Κύπρο από τη στιγμή που υπάρχουν στην άμεση γειτονιά της δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και είπε πως το εργαστήρι σήμερα έχει ως στόχο να παρουσιάσει την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της ΚΔ.

Πρόσθεσε ότι η λύση της ΚΔ δεν αναιρεί τις άλλες επιλογές. Ανέφερε ότι η ΚΔ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και είπε ότι μίλησε και θα μιλήσουν στη συνέχεια οι ειδικοί και ο Υπουργός, για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες που στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε, επίσης, πώς συμβαδίζει με τα θέλω της Κύπρου το πλάνο που κατέθεσε η Chevron την προηγούμενη Παρασκευή.

«Είναι αυτό που συζητούμε, είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης επιτέλους. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό για μας είναι να υπάρξει αυτό το σχέδιο ανάπτυξης. Έγινε ήδη μια πρώτη επαφή. Η Chevron αναμένει από εμάς και θα της δοθούν άμεσα τα σχόλιά μας στη δικής της πρόταση», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είναι εδώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κύπρου, εταιρείες που πιστεύουν στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου και, όπως είπε, γίνονται όλα αυτά για να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Έχουμε το πλάνο, έχουμε τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες», υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με όλες τις κυβερνήσεις συζητούμε». Υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ, συνοδεία και του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Ισραήλ.

«Ναι, είμαστε σε συντονισμό με τις γειτονικές κυβερνήσεις, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και συζητούμε αυτό τον σχεδιασμό μας», κατέληξε.

Εξάλλου σε εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι το εργαστήριο έχει σκοπό να συγκεντρώσει κορυφαίους ειδικούς του κλάδου και αντιπροσώπους σε έναν χώρο, με στόχο να τους παρουσιάσει μια αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελή εναλλακτική λύση για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου.

Σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του σύντομου ανοικτού μέρους του εργαστηρίου, εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Ενέργειας και την ΕΥΚ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, η οποία είναι η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Κύπρου, θα παρουσιάσουν μερικά από τα κύρια στοιχεία της πρωτοβουλίας, καθώς και σημαντικές αναλύσεις και προβλέψεις.

Ανέφερε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια αυτού του διήμερου εργαστηρίου, τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, παραμένουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για οποιοδήποτε μέρος της στρατηγικής της Κύπρου. Είπε, επίσης, ότι προσδοκεί ιδιαίτερα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy