Έμφαση στην ανάπτυξη εν μέσω Brexit στη Μ. Βρετανία

Προτεραιότητα στην οικοδόμηση νέων κατοικιών και σε έργα υποδομών, όπως το δίκτυο συγκοινωνιών, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, ανατρέποντας την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του Τζορτζ Όσμπορν.

Ο κ. Χάμοντ είπε στους συνέδρους ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει υπερβολικά υψηλό και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω», χωρίς να προσδιορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος έως το 2020 αποτελούσε τη βάση της σφιχτής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Κάμερον.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, «αποτελεί κοινή λογική» το να επενδύσει κανείς σε έργα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. «Όταν οι καιροί αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουμε μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά διαχωρίζοντας την πολιτική του από αυτή του προκατόχου του.

«Ο βρετανικός λαός μας εξέλεξε με βάση την υπόσχεσή μας να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Και αυτό ακριβώς είναι που πρόκειται να κάνουμε. Αλλά θα το κάνουμε με πραγματιστικό τρόπο που αντανακλά τις νέες συνθήκες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι», συμπλήρωσε.

Για την πραγματοποίηση των κυβερνητικών επενδύσεων προανήγγειλε πρόσθετο δανεισμό δύο δισεκατομμυρίων λιρών.

Παράλληλα, ο Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε ότι στην πορεία προς το Brexit η βρετανική οικονομία θα υποστεί «αναταράξεις» και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα μοιάζει «κάπως σαν τρενάκι του λούνα-παρκ», με απότομες αυξομειώσεις.

Η ομιλία του κ. Χάμοντ έγινε ενώ η στερλίνα υποχωρούσε στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και σε χαμηλό τριετίας έναντι του ευρώ. Η πτώση του βρετανικού νομίσματος ακολούθησε την εξαγγελία της Πρωθυπουργού Μέι για έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit έως τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy