«Εμίρη» διόρισε το ΙΚ για να βάλει «πόδι» στον Λίβανο

Εντείνονται οι φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να επεκταθεί στον Λίβανο μετά τις πληροφορίες για διορισμό ενός φυγά σαλαφιστή σεΐχη ως του πρώτου «εμίρη» στη χώρα, αναφέρουν στην ηλεκτρονική τους πύλη οι Times.

Ο διορισμός του Αχμάντ Ασίρ έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αιματηρή επιδρομή από τη συριακή μεθόριο στην επικράτεια του Λιβάνου σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες.


Η επιδρομή της περασμένης Παρασκευής ήταν το σοβαρότερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στον Λίβανο μετά την απαγωγή τον Αύγουστο περισσότερων από 20 Λιβανέζων στρατιωτών και αστυνομικών στην Αρσάλ.

Έκτοτε το Ισλαμικό Κράτος αυξάνει τις δυνάμεις του στο Καλαμούν στρατολογώντας εκατοντάδες μαχητές πιο μετριοπαθών οργανώσεων.

Ο Αμπάς Ιμπραήμ, επικεφαλής της υπηρεσίας Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, εκτίμησε ότι 700 μαχητές έχουν περάσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους μόνο αυτό τον μήνα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο σειράς μεθοριακών χωριών του Λιβάνου για να ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία και να επιτεθεί στην σιιτική Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο μέτωπο της Συρίας.


Πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν σε επίθεση κατά θέσεων του IS στην επαρχία Ντιγιάλα έγγραφα στα οποία παρατίθενται σχέδια επέκτασης της δράσης των τζιχαντιστών στον Λίβανο, την Ιορδανία και εντός της Συρίας.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν διασυνοριακές επιθέσεις σε Λίβανο και Ιορδανία για να αποσπάσουν την προσοχή του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού μακριά από τα προπύργια των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

in.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.