Εμμονές κυβέρνησης – 1 εκατ. ευρώ για φύλαξη σιτηρών επειδή δεν αξιοποιεί κρατικά σιλό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Πληρώνουμε ακριβά την εμμονή της κυβέρνησης για μη αξιοποίηση των κρατικών σιλό

 

Η κυβέρνηση θα πληρώσει (από την τσέπη των φορολογούμενων) σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη για τη διαχείριση των σιτηρών που αγοράστηκαν πρόσφατα ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα το κράτος διαθέτει υπερσύγχρονα σιλό στη Λεμεσό, τα οποία κληρονόμησε από την Επιτροπή Σιτηρών και για τα οποία το κράτος πληρώνει (πάλι από την τσέπη των φορολογούμενων) σχεδόν 350 χιλ. ευρώ το χρόνο, αφού ο χώρος στον οποίο είναι τοποθετημένα δόθηκε στους ιδιώτες στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων! Και αυτό επειδή η κυβέρνηση θέλει να μείνουν κενά τα σιλό, ώστε να συντηρηθεί το σενάριο της ανάθεσής τους σε ιδιώτη.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός συνολικού ύψους 102,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με κονδύλι ύψους 18 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως αναφέρεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα διατεθεί «για την αγορά σιτηρών (κριθαριού και καλαμποκιού) και τη διαχείρισή τους για ένα έτος, ώστε να διατηρείται απόθεμα για σκοπούς ζωοτροφής για επιπρόσθετη περίοδο κάλυψης των αναγκών για 30 ημέρες, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ενόψει αυτού, το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε στη Βουλή το συμβόλαιο, το οποίο συνομολογήθηκε με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανέλαβε τη σύμβαση. Επίσης, σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά, κατατέθηκαν στοιχεία από τους λειτουργούς του Υπουργείου όσον αφορά το κόστος, το οποίο θα πληρώσει το κράτος για τη διαχείριση των σιτηρών.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, φαίνεται ότι το κράτος θα πληρώσει γύρω στις 950 χιλ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η αύξηση του ποσού αυτού λόγω επιπρόσθετων αναγκών.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στο εμπόριο και συγκεκριμένα το 2020 μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, το ΑΚΕΛ πρότεινε την αξιοποίηση των κρατικών σιλό ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σιτηρών και να συγκρατηθούν οι τιμές. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιχείρησε δύο φορές από τότε να εκπονήσει μελέτη για ανάθεση των σιλό σε ιδιώτη.

 

 

Πληρώνουμε και ενοίκια 350 χιλ. ευρώ το χρόνο
Τα σιλό στη Λεμεσό είναι κληρονομιά της Επιτροπής Σιτηρών. Μάλιστα, το κράτος πληρώνει (πάλι από την τσέπη των φορολογούμενων) σχεδόν 350 χιλ. ευρώ το χρόνο, αφού ο χώρος στον οποίο είναι τοποθετημένα δόθηκε στους ιδιώτες στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων!

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.